És la presó més antiga de Catalunya, un centre amb més de 100 anys d'història que, ara sí, sembla que té els dies comptats. L'estat de les instal·lacions i la quantitat de presos que hi conviuen han estat qüestionats en diverses ocasions. I malgrat les millores que s'hi han fet, el centre continua obsolet. GERMÀ GORDÓ, conseller de Justícia "El sistema penitenciari català no es pot permetre mantenir una instal·lació antiquada com aquesta, que malgrat l'esforç del personal que hi treballa no compleix les condicions per desenvolupar amb garanties els tractaments de reinserció i rehabilitació del model actual." Els 1.599 presos que ara hi ha, es traslladaran a partir de 2015 als dos nous centres que es construiran a la ciutat. Un es destinarà als qui estan en règim obert i que, per tant, poden sortir per anar a treballar, i l'altre serà per als qui es troben en presó preventiva. El que encara continua en suspens, però, és saber-ne la ubicació concreta de les dues noves presons, una decisió que el conseller de Justícia ha deixat en mans de l'Ajuntament. GERMÀ GORDÓ, conseller de Justícia "La voluntat és que durant el 2016 hi hagi un nou centre de preventius al sud de Barcelona i un nou centre obert al nord de Barcelona Els terrenys exactament els disposarà l'Ajuntament de Barcelona." Tot plegat, comportarà també el tancament dels dos centres oberts que hi ha a la capital catalana. I igualment, es preveu adaptar Wad-Ras, presó actual de dones. Aquest complex, que actualment acull 700 internes, s'adaptarà perquè compleixi una triple funció: com a centre preventiu, obert i penitenciari de mares. GERMÀ GORDÓ, conseller de Justícia "Començarem la fase d'inici per tancar la model el 2015. La voluntat és que el 2016 hi hagi un nou Centre de Preventius al sud de Barcelona i un nou centre obert al nord de Barcelona. Qui decidirà amb exactitud on s'instal·laran serà l'Ajuntament de Barcelona. Amb això, la ciutat recuperarà uns terrenys importants tant a la zona de l'Eixample com a la Trinitat.

Aquest maig, el conseller de Justícia, Germà Gordó, ja va anunciar que Barcelona podria tenir dues noves presons, un centre obert per als interns que entren i surten per anar a treballar, ubicat al nord de la ciutat, a tocar de la zona del Besòs, i l’altre, per a persones en presó preventiva, situat al sud de Barcelona. Gordó ho ha confirmat aquest dijous i també ha descartat, com ja s’havia dit anteriorment, la construcció del centre de la Zona Franca, impulsat per la consellera Montserrat Tura. Gordó ha explicat que el centre es va planificar preveient un augment de la població penitenciària més gran del que hi ha hagut. Tot i que el 2008 es va estimar que s’arribaria als 12.000 presos, finalment s’han quedat en 10.000.

El conseller també ha dit que la conselleria aposta per crear centres especialitzats amb l’objectiu de millorar la rehabilitació i reinserció dels interns. I en aquesta mateixa línia, volen crear un model d’actuació específic per a interns preventius, és a dir, per a persones que entrada a presó per primera vegada. D’aquesta manera, volen minimitzar les situacions d’estrès que es produeixen per l’ingrés en un centre penitenciari.

Pel que fa a la capacitat, el nou espai per a interns preventius podrà allotjar 500 persones i el centre obert, 800. Aquestes noves construccions permetran iniciar el tancament de la model l’any 2015, una demanda antiga dels veïns del barri, que permetrà que la ciutat recuperi uns terrenys importants, tant a la zona de l’Eixample, com a la Trinitat. De fet, els veïns fa 40 anys que reivindiquen que la Model abandoni l’Eixample i al seu lloc s’hi construeixin equipaments de barri. Per això, un cop posada la data, volen que es concretin els nous serveis que es podrien construir en aquesta zona de la ciutat.

En la presentació de Pla Director de Serveis Penitenciaris 2013-2020, Gordó ha explicat que la població penitenciària ha baixat un 4,3% en l’últim any, trencant definitivament la tendència a créixer de la primera dècada del 2000. Al 2020, el pla preveu disposar de 12.067 places a les presons catalanes, i la Conselleria calcula que se’n necessitaran al voltant d’11.600. Es preveu una inversió de 170.560.511 euros que inclou, entre d’altres actuacions, la remodelació de la presó de dones de Barcelona Wad Ras.