Els gimnasos reclamen la suspensió de les restriccions actuals

Cansada de l’actuació dels departaments de Salut i d’Interior, la patronal del fitnes i dels centres esportius, ADECAFF, ha demanat l’aixecament de les restriccions actuals als gimnasos per la via administrativa. Els gimnasos han optat per la via de la batalla jurídica i han reclamat mesures provisionalíssimes de suspensió de les restriccions imposades en la resolució que va entrar en vigor el 24 de desembre, que, entre altres aspectes, limiten l’aforament als centres esportius al 70 %. Per la patronal, es tracta d’una mesura arbitrària i, per això, proposa que la reducció quedi fixada en un 90 %, en línia amb el percentatge de població vacunada.

L’ADECAFF adverteix que no qüestiona la necessitat d’implantar mesures sinó la idoneïtat de les restriccions escollides i la manera d’aplicar-les. Per exemple, no entén la distinció entre l’activitat de persones federades i no federades. Tampoc la restricció que limita les activitats grupals a nou usuaris més la monitora o la limitació horària nocturna que afecta els centres que obren 24 hores. En aquest cas, per exemple, considera que, donada la baixa afluència de persones en aquest horari, la transmissió del virus és menys probable.

L’entitat també destaca que no hi ha cap informe previ que demostri que aquestes mesures són efectives. Per tot això, reivindica ajudes directes i que s’estableixi una garantia pels perjudicis econòmics causats.

Estan legislant sense les garanties obligades de defensa de la ciutadania i saltant-se la separació de poders”
August Tarragó, president d’ADECAFF

No ha seguit l’estratègia de recórrer al TSJC

L’ADECAFF ha utilitzat una estratègia diferent i no ha recorregut davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com sí que han fet altres sectors afectats per les restriccions imposades pel govern de la Generalitat. Segons explica l’advocada i gerent de l’entitat, Iolanda Latorre, “els tribunals han de valorar les lleis escoltant ambdues parts tan bon punt la llei és aplicable”. Per això, reivindiquen poder participar en la presa de decisions sobre les mesures imposades.

Recorden que estan afectant “greument” el sector i ocasionant un perjudici econòmic que es podria haver evitat si s’haguessin pactat prèviament. En aquesta línia, August Tarragó, president de l’ADECAFF, ha explicat que exigiran responsabilitats als governants: “Estan legislant sense les garanties obligades de defensa de la ciutadania i saltant-se la separació de poders”.