D’aquí a uns mesos, el Gimnàs Social Sant Pau, al Raval, haurà d’abandonar el local de tota la vida durant tres anys, mentre es fan les obres lligades a l’acord de compra de l’equipament, a la ronda de Sant Pau. betevé ha pogut saber on s’ubicarà provisionalment: al baix d’un edifici del darrere del Mercat de la Boqueria, al carrer de les Floristes de la Rambla. El trasllat serà el gener del 2023, quan començaran les obres al terreny.

Mentrestant, l’entitat es prepara per reprendre l’activitat esportiva a les tardes després d’oferir dutxes, roba i menjar a persones sense llar tota la pandèmia. Confien a reobrir com a gimnàs al juny però els queda feina per fer. Els socis de la cooperativa que gestiona l’espai treballen per adequar-lo i aprofitar màquines i mobiliari, en alguns casos en mal estat. De fet, descarten posar a punt la històrica piscina perquè suposaria una inversió massa alta.

Reobre Gimnàs Social Sant Pau
El local provisional del Gimnàs Social Sant Pau, al carrer de les Floristes de la Rambla

Reobrir per sobreviure al Raval

Que el Gimnàs Social Sant Pau no viu una bona situació econòmica ja es va fer evident al novembre, quan va aflorar un conflicte laboral intern que va esquitxar-ne de ple la nova direcció. Reunir diners per sobreviure és precisament un dels motius que fan que el Sant Pau recuperi l’activitat esportiva. “Els socis ens poden aportar recursos i podrem accedir a altres ajuts de les administracions per a l’esport”, explica Lara Cáceres, la directora.

Una segona raó que, segons Cáceres, els empeny a posar en marxa de nou la sala de màquines és el fet de recuperar la tasca originària de l’equipament. Amb els anys, el Sant Pau s’ha convertit en un lloc de referència del barri, tant per als veïns que es poden permetre les quotes com per a aquells que hi van sense pagar. Amb tot, els socis podran tornar a la tarda i, al matí, el servei de dutxes, rober i repartiment de menjar, continuarà.

10 mesos des que va tancar l’acord

Tot just fa 10 mesos que el Gimnàs Social Sant Pau va esquivar el desnonament i se’n va efectuar la compra per salvar-lo i mantenir-lo al Raval. L’acord amaga una operació insòlita: un inversor privat ha adquirit la finca a la propietat anterior i finançarà la construcció de 36 habitatges de lloguer social. Es tracta d’un pacte entre els propietaris de l’immoble, l’empresa Mediaurban, la Fundació Hàbitat3 i l’Ajuntament de Barcelona.