El betevé directe ha estrenat una secció quinzenal dedicada a la gent gran amb l’objectiu d’abordar els temes que afecten el dia a dia del col·lectiu. En el primer dia, Josep Carné, president de la FATEC, la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya, ha explicat que l’entitat “impulsa l’envelliment actiu, saludable i socialment productiu”.
Carné ha afegit que l’entitat “també vetlla per fer complir les lleis i polítiques per poder viure i envellir amb dignitat”. Prop de 500 casals de gent gran i llars de jubilats de Catalunya formen la FATEC, que representa més de 450.000 socis. “Som la veu d’aquestes persones”, apunta el president de la federació.
L’edatisme, una xacra per abolir
La secció vol trencar els falsos mites de l’edatisme, un terme creat fa més de 50 anys i que es refereix a la discriminació de la gent gran, especialment a partir del llenguatge i el tracte a les persones. Josep Carné enumera tres conceptes diferents que promouen l’edatisme: “Un és la infantilització, ens diuen que som el vellet o la velleta; un altre és la despersonalització i el tercer concepte és la deshumanització, quan diuen que ja no serveixes per fer un cosa”. El president de la FATEC es queixa que “l’edatisme es fa amb tot l’afecte del món, però t’adones que discriminen per raó d’edat”.
Una realitat que la FATEC té molt present és que “l’envelliment que tenim nosaltres és molt diferent de l’envelliment dels nostres pares i avis. Quan ens jubilem tenim al davant 20 o 30 anys i aquesta etapa l’hem de viure de forma totalment activa”.
Sobre el suport que les persones grans donen als fills, Josep Carné parla en nom de totes les persones grans: “És evident que tenim cura dels nets i de les famílies, però també hem de tenir cura de nosaltres mateixos”.