La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, han donat detalls aquest dimarts sobre la tornada a l’escola. Ho han fet en roda de premsa. Vergés i Bargalló han estat acompanyats pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. En la compareixença, Bargalló ha insistit en què, almenys als cicles d’educació infantil i primària, les classes seran sempre presencials per motius pedagògics, emocionals, de socialització i de conciliació laboral i familiar.

La Generalitat manté el 14 de setembre com a data d’inici del curs escolar 2020-2021, marcat per les mesures de seguretat necessàries per evitar contagis del coronavirus. En la roda de premsa han detallat com es faran els 500.000 tests PCR que ja va avançar el president català, Quim Torra, que es faran a escoles i instituts. Vergés ha explicat que entre el 15 de setembre i el 9 d’octubre preveuen fer 8.000 proves al dia, mentre que a partir d’aquesta data la previsió és fer-ne 20.000 diaris.

Els tests es faran tant a l’alumnat com als professors i a la resta de personal de les escoles. Els faran equips mòbils integrats per vuit persones i s’establiran criteris epidemiològics per determinar on es faran aquests tests. Segons Vergés, amb aquesta mesura es podrà monitoritzar el comportament de la infecció de coronavirus no només a les escoles, sinó al conjunt de la societat. Un grup mixt amb representants de salut i d’educació farà un seguiment d’aquesta campanya de tests.

Ús de mascaretes a les aules

A banda, Vergés també ha reiterat que tots els alumnes de secundària –a partir de 12 anys- hauran de portar la mascareta sempre. Els alumnes més grans de sis anys només ho hauran de fer quan la situació epidemiològica de cada territori ho faci necessari. A més, també es prendrà la temperatura als alumnes abans d’entrar a les aules.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat que els grups estables en què es mouran els alumnes seran d’un màxim de 20 alumnes per aula a primària i “el més reduïts possible” en la resta de casos. Si no fos possible s’aplicarien altres mesures. A més, Bargalló també ha explicat que les entrades i les sortides dels centres i les estones d’esbarjo seran esglaonades, tal com ja s’havia explicat anteriorment. A més, Bargalló ha afegit que es prioritzaran les activitats educatives a l’aire lliure, es reforçarà el personal de neteja als centres durant el dia i es garantirà la ventilació dels espais.