Escolta aquesta notícia

Incredulitat d’una família de la Sagrera quan, 15 mesos després de la mort del seu fill Aitor, el Departament de Serveis Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya els reclama la prestació de la llei de la dependència per la incapacitat de l’infant. Es tracta d’uns 360 euros que correspondrien a la mensualitat de juliol del 2023.

La família va provar de retornar-los sense èxit

Segons Ana Mourelo, mare del fill que rebia aquest ajut econòmic, el tanatori es va fer càrrec de tots els tràmits administratius. La sorpresa, però, va ser veure un ingrés econòmic corresponent al juliol del 2023, el mateix mes que va morir l’infant. Segons Mourelo, un cop van tenir el certificat de defunció es van posar en contacte amb el departament a través de correu electrònic i diverses instàncies, sense èxit.

Després de més d’un any sense rebre resposta, el gener del 2025 la família va rebre un correu electrònic que els alertava que tenen un deute amb el departament de 360 euros. Ana Mourelo creu que “ara no toca” exigir aquests diners i reconeix que, tot i que la Generalitat ha contactat amb ella per parlar del tema, després que 15 mesos de la mort del seu fill se sent “decebuda”.

Detecció amb encreuament mensual de dades

Segons el Departament de Drets Socials i Inclusió, quan una persona mor deixa de cobrar la prestació de la qual fos beneficiària. A més, la Generalitat afegeix que el seguiment perquè això sigui “és continu, mensualment es fa un encreuament de dades per detectar aquestes situacions”. En tot cas, el govern explica que si la defunció succeeix després d’aquesta comprovació de dades, el cas es detectarà en l’encreuament de dades del mes següent.

10 anys de lluita contra una malaltia rara

La batalla de la família de l’Aitor va començar el 2013, quan, amb cinc anys, li van diagnosticar la síndrome de duplicació MECP2, una malaltia rara que causa problemes greus de salut. El 2015 l’Hospital Sant Joan de Déu va iniciar una línia d’investigació per estudiar aquesta alteració cromosòmica. El 2014 van crear l’associació Miradas que Hablan per continuar amb la recerca per aconseguir una millor vida de les persones amb la duplicació MECP2.

Comparteix a: