Alberg refugi ucraïnesos

La Generalitat està posant a punt un alberg juvenil de Barcelona per allotjar-hi ucraïnesos que es troben a Catalunya. Es tracta de l’únic equipament de la xarxa d’albergs juvenils Xanascat que hi ha a la ciutat i està situat a Vallcarca, al districte de Gràcia. Segons fonts de la conselleria de Drets Socials, els últims dies s’ha buidat i ara espera acollir-hi els ucraïnesos que ho necessitin.

Ara per ara, el govern català ha reallotjat fins a 69 persones d’origen ucraïnès a diferents albergs de Catalunya: n’hi ha 14 al de Vic, a Osona, i la resta són al de Coma-ruga, al Baix Penedès. La gran majoria són ciutadans que feien turisme i que han quedat encallats aquí, ja sigui perquè no han pogut tornar o perquè no ho han volgut. Aquest dilluns ja es compten cinc dies des que va començar l’atac militar rus a Ucraïna.

De visita a l’alberg de Vic aquest dilluns al matí, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha afirmat que continuen en contacte amb el consolat d’Ucraïna a Barcelona per allotjar fins a 134 persones més els pròxims dies. D’aquestes, de moment 96 aniran a l’equipament de Coma-ruga, 32 ciutadans a la capital d’Osona i sis a l’alberg de l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà.

La consellera Violant Cervera conversa amb joves ucraïnesos allotjats a Vic

55 consultes sobre acollida i asil a Catalunya

Fa dies que l’ofensiva de Rússia està provocant l’èxode de molts ciutadans ucraïnesos, que fugen del conflicte bèl·lic a la recerca de protecció internacional. Segons la conselleria d’Igualtat i Feminismes, es preveu que dels milers de desplaçats, alguns puguin arribar a Catalunya, on hi ha una important comunitat ucraïnesa. Per això, el departament ha activat mecanismes per rebre refugiats.

Els canals que aquesta conselleria ha habilitat per sol·licitar informació sobre acollida i petició d’asil han atès 55 consultes aquest cap de setmana. La majoria, relacionades amb l’estat de les fronteres i la possibilitat d’arribar a Catalunya, la realització de tràmits per a la sol·licitud d’asil i altres processos d’estrangeria ─com el reagrupament familiar─ o la possibilitat de rebre suport jurídic i psicològic.

El SAIER atén més de 200 persones

D’altra banda, el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) de l’Ajuntament de Barcelona ha atès, des de la setmana passada, 220 persones que buscaven informació sobre protecció internacional i refugi. A més, a través del Centre d’Urgència i Emergències Socials (CUESB) s’han allotjat cinc ciutadans originaris d’Ucraïna, en espera de derivar-los als albergs de la Generalitat. Aquest servei ha atès els dubtes d’un total de 36 persones.