Segons ha fet públic l’Observatori Fabra, el gener del 2018 ha tornat a pujar al podi dels més càlids enregistrats en aquest punt del Tibidabo, on analitzen el temps i el clima de Barcelona des del 1914. La temperatura mitjana ha estat de 10,5 ºC, 2,5 ºC per damunt la mitjana. Es tracta d’un valor superat només el gener del 2016, any en què la temperatura mitjana va ser de 10,7 ºC.

La persistència de vents aponentats, càlids i eixuts a Barcelona, juntament amb la presència d‘aire més càlid de l’habitual en altura, han estat els responsables d’aquests valors tan anòmals.

El gener del 2018 ha estat ben diferent de l’any passat, que va ser lleugerament més fred de la mitjana, amb un registre de tan sols 7,9 ºC.

La bona notícia ha estat el fet que la precipitació enguany ha estat notable, de 64 litres per metre quadrat, un 120 % del que seria normal segons les mitjanes i un gran regal per als boscos de Collserola, en risc de sequera des de fa mesos. L’episodi més notable va ser el del dia 26 de gener, jornada en la qual gairebé es van acumular 50 litres al Tibidabo.

Gener càlid també al pla de Barcelona

Les dades de l’Observatori Fabra estan en total consonància amb les d’altres estacions repartides per la ciutat. Aquest és el cas, per exemple, de l’estació de Sant Andreu, on el seu observador ha anotat una  temperatura mitjana de 12,4 ºC, 2,2 ºC per damunt la del període 2005-2017, i lleugerament per sota la del 2016, que va ser de 12,5 ºC.

Rècord historic de temperatura màxima a l’aeroport del Prat

La temperatura més elevada a l’Observatori Fabra es va assolir el dia 4 de gener amb 19,8 ºC. Es tracta d’un registre relativament allunyat dels 21,8 ºC de màxima absoluta en un gener de l’any 2016. El gener, en canvi, sí que es va rebatre el rècord de temperatura màxima absoluta a l’observatori històric de l’aeroport del Prat, que fins ara datava de l’any 2004. Curiosament, això va passar en tres ocasions, concretament els dies 3, 4 i i 21 de gener, amb 22,9, 23,5 i 23,8 ºC  de temperatura màxima respectivament.

Febrer fred i humit

El febrer ha començat amb un canvi de temps que ens ha retornat, de cop, cap a l’hivern meteorològic. Els pronòstics a mitjà termini anuncien que les baixes temperatures -inferiors a les habituals- ens acompanyaran possiblement durant la primera quinzena del mes. A banda del fred, i a curt termini, caldrà estar atents a la possibilitat que pugui veure’s nevar a la part alta de Collserola tant aquest dijous a última hora com entre diumenge i dilluns.

A llarg termini, els mapes estacionals de l’agència nord-americana NOAA anuncien un febrer que podria ser, en conjunt, més plujós de l’habitual al mediterrani i a l’entorn de la normalitat pel que fa a la temperatura.