L’Ajuntament ha donat un pas més per reconvertir la Torre Garcini en un casal per a la gent gran, després que aquest dilluns hagi presentat el projecte seleccionat als veïns del Guinardó. La proposta triada és la de l’estudi Carles Enrich Studio, que planteja un projecte “molt respectuós i sensible amb els elements patrimonials de la masia” i, segons destaca el consistori, “donarà valor a la façana i caràcter diferencial a la mitgera, i a les obertures i als accessos”.

La finca de la Torre Garcini té una superfície de 1.569 m2, dins d’una finca formada per un edifici i els jardins annexos, ubicada al carrer del Xiprer, 40-46. Segons el districte d’Horta-Guinardó, “l’Ajuntament de Barcelona fa un pas endavant més per preservar el patrimoni i donar-li un ús social per a la gent gran”.

La previsió municipal és que, a partir d’ara, l’estudi encarregat de materialitzar la proposta elabori un avantprojecte pel conjunt de la finca i del jardí, per tenir enllestit un projecte executiu abans del primer trimestre del 2023.

Un llegat de la història del Guinardó

La finca de la Torre Garcini també és coneguda com a Casa Garcini, Can Garcini o Torre de la Concepció, i és originària del segle XVIII. La finca la forma una antiga masia aïllada de planta rectangular, amb una planta baixa i dos plantes superiors. També disposa d’una torre, un pou i restes d’altres edificacions, tot plegat envoltat d’un jardí.

Durant aquests 300 anys, la finca ha estat reformada en diverses ocasions, i la darrera data de la dècada del 1980. Amb tot, aquesta masia va estar habitada fins al 2010, i a partir de llavors, es va posar a la venda. Amb un projecte d’enderroc previst per a la nova propietat, anul·lat el 2015 pel consistori, la Torre Garcini va ser expropiada el 2016. La reivindicació veïnal ha acabat, en els anys posteriors, de donar-li forma i contingut a aquest conjunt patrimonial que, a la vegada, tindrà properament una funció social.