Les entitats de Ciutat Vella reclamen diàleg i consens al govern municipal de cara a fer efectiu el futur Pacte per Ciutat Vella. Segons l’Ajuntament, aquest pacte vol per fer un abordatge integral al districte que permeti endreçar l’espai públic i alhora iniciar la segona transformació integral i estratègica de Ciutat Vella a curt i mitjà termini (horitzó 2030).

“No és un pacte, és una imposició”

Poques hores abans que el govern municipal presenti aquest pla, una trentena d’entitats del districte s’han agrupat per mostrar el seu rebuig a les polítiques que ha dut a terme el PSC el primer any de mandat en solidari i posar en dubte que el Pacte per Ciutat Vella realment “es pacti” amb el teixit associatiu dels quatre barris del districte. El manifest el signen l’Antiga Massana, l’Associació de Veïns i Veïnes del Gòtic, El Lokal, les Vilaretes i la Xarxa Veïnal del Raval entre moltes altres entitats.

Contra les polítiques del PSC al districte

Durant la presentació del manifest s’han mostrat molt crítics amb les polítiques del consistori i d’altres administracions que, asseguren, “agreugen la desigualtat i la precarietat, retallant significativament en àrees vitals com la salut, l’educació i els serveis socials“. Han posat d’exemple d’aquestes polítiques el nou protocol que limita l’estada a les pensions a sis mesos per a famílies desnonades, les retallades en salut durant l’estiu del personal sanitari, el tancament del Flea Market del Raval després de 13 anys, les multes a persones sense llar o els desnonaments recents de La Tancada o del Pitote de la Barceloneta. També s’oposen a la Copa Amèrica, a la massificació turística i al desplegament policial que asseguren que és inèdit als consells de barri aquest darrer any.

“No hem estat convidades”

Les entitats que han signat el manifest consideren que fins ara el govern municipal “ha mostrat molt poc interès en explicar les seves intencions i molt menys en saber la seva opinió”. Per això temen que a l’anomenat Pacte per Ciutat Vella, les entitats i associacions locals tinguin una participació “merament simbòlica, sense capacitat real de influència”.

De fet, moltes de les entitats que han signat el manifest no han estat convidades a la presentació del Pacte per Ciutat Vella, a càrrec del comissionat, Ivan Pera, que es fa aquest dimecres a la tarda, a les 18 h, a l’Auditori del Conservatori del Liceu. Denuncien un “teixit clientelar” amb les entitats que sí han estat convidades i per això es plantaran a la porta per fer una protesta.

També han anunciat una assemblea oberta al districte de cara al 18 de juliol a les 19 h a la plaça de la Mercè per recollir els processos de lluita i propostes que asseguren que van en relació amb garantir la salut, l’habitatge i l’educació per al veïnat de Ciutat Vella.