La Fundació Paideia va obrir el primer centre ocupacional l’any 2014 a les Corts amb l’objectiu de donar continuïtat als joves de l’Escola Paideia, que educa nens amb discapacitat intel·lectual des del 1957. En quedar-se petit, van decidir habilitar un segon centre, en aquest cas al barri de Sant Antoni. Hi treballa un equip d’educadors socials, psicòlegs, treballadors socials, monitors i persones voluntàries. Els usuaris han de tenir més del 65 % de discapacitat i estar valorats com a usuaris de centres ocupacionals. De moment, tenen cinc tallers: il·lustració, fusteria, bijuteria, cosmètica i reciclatge.

Com un lloc de treball

Els prop de 50 joves del nou centre ocupacional de la Fundació Paideia  a Sant Antoni tenen entre 21 i 27 anys. Amb més d’un 65 % de discapacitat intel·lectual, tenen dificultats per incorporar-se en un centre especial de treball o un lloc adaptat. Per això, els cal  un lloc on desenvolupar el que seria l’equivalent a una feina, assegura Maria Teresa Aguilà. La secretària del patronat de la Fundació Paideia explica que els ofereixen dos tipus d’activitats: “Per una banda activitats dedicades que els usuaris no perdin les habilitats que han adquirit durant la seva etapa educativa, com poden ser hàbits, coneixements, capacitats intel·lectuals i després activitats que els permeten un desenvolupament de tipus més pràctic”.

Cinc tallers i activitats diverses

Els matins s’organitzen en cinc tallers, distribuïts per grups i cada monitor adapta els continguts als diferents graus de motricitat i altres condicionants. Oriol Prada, un usuari, explica que al taller de reciclatge fan “porquets, la fabricació del paper maixé o unes lletres de cartró”. Un altre usuari, Nil Taher, esmenta altres treballs manuals com els cors, per exemple. El centre té cuina pròpia i els usuaris dinen en una zona comuna. A la tarda, poden triar entre diverses propostes, com teatre o ioga.

En quatre anys omplirà totes les places

De l’escola de la Fundació Paideia cada any surten una desena de joves amb un perfil semblant. Així, en quatre anys, el nou espai arribarà a la capacitat màxima de 90 usuaris. Llavors caldrà pensar a obrir un altre centre.