donant sang banc de sang

La Fundació Josep Carreras, el Banc de Sang i l’Organització Nacional de Trasplantament han instal·lat un estand informatiu a la Universitat Politècnica de Barcelona per aconseguir nous donants de medul·la. Aquesta actuació forma part de la campanya “Un match x la vida” i vol atreure persones d’entre 18 i 40 anys disposades a compatir medul·la òssia.

30 dies per trobar donant compatible

Quan un equip mèdic sol·licita una donació, se cerca al Registre de Donants de Medul·la Òssia mundial (REDMO). La probabilitat de trobar un donant de medul·la compatible fora de l’àmbit familiar és d’1 de cada 4.000 i actualment es triga una mitjana de 30 dies a tenir un donant potencial. Per això la iniciativa “Un match x la vida” s’inspiri en les aplicacions per trobar parella i les dificultats que hi ha per trobar l’adequada.

Què significa ser donant?

Cada any es detecten a Espanya prop de 7.000 casos de leucèmia. Molts pacients necessiten un donant de medul·la per superar la malaltia, per tant, la donació pot salvar vides. El procediment és molt senzill i consisteix en l’extracció d’una mostra de sang que s’analitza i incorpora al registre REDMO. En cas de ser compatible amb algun dels pacients, les cèl·lules mare es poden obtenir de dues formes. Amb l’administració d’unes injeccions subcutànies que fan passar les cèl·lules mare del moll al torrent sanguini o mitjançant una punció a l’esquena. Aquest procediment només d’utilitza en malalties molt particulars, necessita anestèsia i 24 hores d’ingrés hospitalari.