En un any, pot haver-hi 500 morts per ofegament a les platges i piscines espanyoles, i els més afectats solen ser els infants. Sílvia Díez, responsable de Comunicació de la Fundació CET10, remarca però que “amb una actitud i mesures determinades es pot reduir molt aquesta mortalitat”.

Una de les primeres recomanacions és ensenyar els infants a nedar com més aviat millor perquè aprenguin a surar a l’aigua. Això pot reduir el risc d’ofegament un 88 % però, en cap cas, no substitueix els elements de seguretat ni la vigilància. “No et pots despistar ni un moment“, insisteix Díez, “perquè els nens petits en 27 segons poden patir un ofegament.” Una vigilància que des de CET10 recorden que s’ha de mantenir també en piscines petites o banyeres, ja que el risc d’empassar aigua no desapareix en aquests espais més petits.

L’altra gran recomanació se centra en l’elecció dels elements de flotació. Els experts recomanen els anomenats “xurros”, per la versatilitat i resistència, o els maniguets per als braços, sempre que s’esculli bé el material. En canvi, alerten que amb els flotadors els nens fàcilment poden quedar cap per avall, i que tant flotadors com maniguets poden punxar-se o escapar-se i, per tant, cal estar igualment atent.

Altres consells són instal·lar elements de seguretat com tanques que impedeixin el lliure accés a l’aigua, i educar els infants de la importància de respectar les normes d’ús dels espais aquàtics i les banderes de les platges.

Per donar a conèixer tants els perills com les mesures de prevenció, la Fundació CET10 fa aquest divendres i dissabte unes jornades al CEM Júpiter en què unes 150 famílies que també rebran consells de prevenció i sobre com fer maniobres d’auxili en cas d’accident.