El 23 de novembre és el Dia Internacional dels Supervivents a la Mort per Suïcidi. Les dades indiquen que el 2023 a Barcelona hi va haver 2.037 episodis de conducta suïcida. La taxa de mortalitat a la ciutat, a Catalunya i també a la resta de l’estat es manté entre les més baixes d’Europa. La tasca de prevenció és essencial per afavorir que les xifres disminueixin i això implica parlar d’aquest tema que encara ara es considera tabú.
“No parlar del suïcidi no fa que disminueixin les morts per aquesta causa. En canvi, parlar-ne i desestigmatitzar-lo, sí que hi ajuda”, ha afirmat el director tècnic de la Fundació Ajuda i Esperança, Sergi Garcia. Juntament amb Maria Ángeles Beascoa, una de les voluntàries que hi ha a l’altre costat del telèfon del suïcidi, han explicat al betevé directe la importància de la prevenció del suïcidi.
El telèfon de prevenció
La Maria Ángeles Beascoa va entrar al servei després de la pandèmia. Ella ha explicat que sempre li havia interessat trobar una manera d’ajudar la gent i, encara que el telèfon de prevenció del suïcidi li feia respecte, va decidir tirar endavant. “He sentit una molt bona acollida i també hi ha molta formació per als voluntaris, que al final no som professionals”, ha dit.
Sergi Garcia ha comentat que, després de la pandèmia, la línia d’ajuda va fer un gir. Així, van passar també a atendre trucades per rebaixar idees i conductes suïcides, que són la fase prèvia a una temptativa. “Hi ha gent que ens truca molt perquè no saben què fer, no tenen ningú, han tingut un mal dia i necessiten parlar per evadir-se de pensaments negatius”, ha destacat Beascoa.
Perfil i causes
La Fundació Ajuda i Esperança té 40 anys de trajectòria. Els últims quatre, han rebut 20.000 trucades per conductes suïcides. Un 52 % eren de dones d’entre 35 i 65 anys i el 48 % restant eren d’homes. A més, 275 d’aquestes trucades van ser per situacions de suïcidi en curs, que van demanar una reacció immediata dels voluntaris. Beascoa també ha afegit que reben moltes trucades de joves que no troben amb qui parlar a casa. “Amb nosaltres es tranquil·litzen i els intentem escoltar amb interès i afecte”, ha dit. En aquest sentit, Garcia ha afirmat: “Que els voluntaris facin aquest servei és molt important perquè els perceben com un igual sense jerarquia”.
La importància dels vincles
A Catalunya es registren 11 intents de suïcidi cada dia. Garcia estableix que els passos a seguir per una bona tasca de prevenció són parlar de la situació, oferir a la persona amb aquesta conducta un espai per expressar-se i, finalment, crear un vincle. “Som en un món hiperconnectat, però desconnectat de les relacions més properes. L’individualisme crea malestar emocional, cal vincular-se’n“, ha dit el director de la fundació.
Des del terreny de l’atenció personalitzada, la voluntària creu que s’ha d’intentar donar un missatge d’esperança perquè l’altra persona se senti rellevant. Això, però, no implica caure en tòpics com afirmar que tot anirà bé o que tot passarà. “Ningú vol parlar de la mort, però s’ha de fer”, ha remarcat.