La Fundació ACE és una de les cinc entitats que hi ha al darrere de From Bubble, un programa d’activitats que es fa a tota la ciutat per sensibilitzar sobre la malaltia de l’Alzheimer i que té el suport de l’Ajuntament. ACE té quatre centres al districte: la seu de la fundació, l’hospital de dia, el centre de recerca i el centre de dia, on fins l’11 de desembre es faran una bona representació de les activitats de From Bubble.

La directora de gestió econòmica i RRHH de la Fundació ACE, Miren Jone Gurrutxaga, reconeix que l’entitat s’ha bolcat amb el programa, ja que “és una gran oportunitat perquè la gent se sensibilitzi amb la malaltia i amb la necessitat de fer-se revisions”.En aquest sentit, han organitzat un seguit de jornades de portes obertes a la unitat de diagnòstic de la fundació amb l’objectiu que els visitants es revisin la memòria.

La revisió, un mecanisme preventiu

Una de les encarregades de fer aquestes proves és la neuropsicòloga Ángela Sanabria, que assegura que són proves senzilles en què es passa un test clínic al pacient. També es fan un seguit de preguntes personals, com ara si nota que fa errades de memòria, de quin tipus són o amb quina freqüència les té. Per fer un diagnòstic fiable, però, els especialistes també exploren l’estat emocional de l’individu. “Nosaltres hem de saber distingir entre el que és un procés degeneratiu d’un procés més psicoafectiu”, assegura Sanabria, que afegeix que les revisions de memòria s’haurien de fer un cop a l’any. La Fundació ACE també organitza xerrades, conferències i sortides pel barri per enganxar bombolles, un dels símbols més visibles del programa.

Les bombolles estan presents a tota la ciutat

From Bubble es va posar en marxa a l’octubre i s’allargarà fins a l’11 de desembre. Les activitats s’han acompanyat d’una gran instal·lació artística que ha omplert la ciutat amb 4.000 bombolles, un projecte d’art contemporani de l’artista Daniel Bagnon que vol reflexionar sobre el deteriorament de les connexions del cervell humà.