Un camió equipat amb un enorme canó d'aire ha recorregut les darreres nits bona part dels carrers de Barcelona. Duu un polvoritzador que llança a gran potència aigua mesclada amb un adob foliar cap a les fulles dels arbres. Amb aquest enginy són capaços de ruixar 1.000 arbres cada nit. Es tracta d'un tractament no químic sense risc per a la salut humana que substitueix els emprats fins ara, molt més agressius. JUAN ANTONIO CABALLERO, Jardinalia "És un sistema de defensa alternatiu i ecològic perquè l'arbre tingui més defenses. Hi ha moltes possibilitats d'evitar els fongs i també les plagues. Hi ha plagues que si l'arbre està fort, no entren." L'objectiu de l'Ajuntament és prioritzar tècniques preventives ecològiques i només fer servir químics per combatre plagues que poden causar la mort de l'arbre com, per exemple, la processionària del pi o el morrut de les palmeres. "Durant les dues darreres setmanes s'ha aplicat el producte a tots els plàtans dels districtes de Sant Martí i de l'Eixample. És aquí on l'any passat hi va haver més presència de xinxes." Els científicament coneguts com a 'Belonochilus numenius'. Uns insectes que s'alimenten dels plàtans dèbils i que com més calor fa més ràpid es reprodueixen. L'any passat van ser tot un maldecap per a molts barcelonins que van tenir-ne, fins i tot, a l'interior dels seus habitatges.

Aquest dimarts a la nit s’acabarà d’aplicar el producte, un adob foliar sense risc per a la salut humana, als plàtans del districte de l’Eixample que encara s’havien de tractar. Es llança mesclat amb aigua amb un enorme canó d’aire que un operari enfoca cap a les fulles dels arbres. “És un sistema de defensa alternatiu i ecològic que fa que l’arbre estigui més fort i pugui augmentar les seves defenses. Així és més difícil que s’hi formin fongs o l’ataquin plagues”, explica Juan Antonio Caballero, de l’empresa Jardinalia, que s’ha encarregat de ruixar els arbres les darreres nits.

El producte s’ha aplicat a gairebé tots els plàtans dels districtes de Sant Martí i l’Eixample. És aquí on l’any passat hi va haver més presència de xinxes, l’anomenat científicament ‘Belonochilus numenius’, uns insectes que s’alimenten dels plàtans dèbils i que com més calor fa més ràpid es reprodueixen. L’any passat van ser tot un maldecap per a molts barcelonins que van tenir-ne, fins i tot, a l’interior dels seus habitatges.

Objectiu: minimitzar l’ús de químics en el tractament d’arbres

L’objectiu de l’Ajuntament és prioritzar tècniques preventives ecològiques i només fer servir químics per combatre plagues que poden causar la mort de l’arbre com, per exemple, la processionària del pi o el morrut de les palmeres. També es vol eliminar l’ús d’herbicides, com el glifosat, i substituir-lo per altres tècniques de desherbatge.