Front comú de les entitats veinals de Barcelona, encapçalades per la FAVB (Federació d’Associació de Veïns de Barcelona) per exigir mesures més contundents que rebaixin el soroll a la ciutat, especialment el provocat pel trànsit diari i l’oci nocturn. En el punt de mira d’aquestes entitats hi ha el turisme de botellot i els “skaters”, i també la incertesa perquè ara ve l’estiu, i l’època de festivals, més terrasses i més vida al carrer. Asseguren que la situació a molts barris és insostenible i demanen a les administracions “solucions urgents” i més intervenció policial per frenar l’incivisme nocturn.

Barcelona, la discoteca d’Europa

Els veïns volen més sancions i una acció policial “més clara i contundent” per rebaixar els decibels al carrer a zones com la plaça de George Orwell, on denuncien que cada matinada se superen els 80 dB. A la compareixença, hi han participat una desena d’associacions de veïns de la ciutat i també la plataforma d’Afectats per la Contaminació Acústica i la Massificació d’Esdeveniments (PACAME), que ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona “solucions valentes perquè Barcelona no acabi convertida en la discoteca d’Europa”.

veins contra soroll

Montjuïc, de pulmó verd a “parc temàtic”

Un dels barris on el soroll impacta de forma més notable és el Poble-sec on el soroll provocat per les terrasses és “insoportable” a punts com el carrer de Blai on, segons Carme Madrigal, d’Alerta Poble-sec, s’hi concentren fins a 3.000 persones a les terrasses exteriors impedint el descans dels veïns. Queixes també per les molèsties que generen “les curses constants, concerts i pirotècnia” a l’entorn de Montjuïc que “ja s’està convertint en un parc temàtic.”

València i Gran Via, entre els carrers més sorollosos

Aquest dimarts un estudi de l’Escola Elisava va revelar que el 90 % dels sonòmetres de Barcelona superen els límits recomanats per l’OMS. A la ciutat, la Gran Via i el carrer de València superen els 75 db durant tot el dia, molt per sobre del topall dels 55db. I a la nit, l’oci i les terrasses disparen els sorolls a les places de Gràcia, el carrer d’Enric Granados o el carrer de Tuset.

Efectes perjudicials del soroll sobre la salut

Els representants de les diferents entitats veïnals de Barcelona denuncien els efectes sobre la salut del soroll. Uns perjudicis que també evidencia l’entitat Eixample Respira, que alerta que l’exposició continuada al soroll provoca dificultats per dormir, estrès i ansietat. Els efectes del soroll constant poden ser fins i tot mortals, segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona que assegura que cada any hi ha 130 morts a la ciutat per malalties atribuïbles a l’excés de soroll.

Des de l’Ajuntament de Barcelona defensen les actuacions fetes en l’últim mandat per reduir el soroll a la ciutat. Un exemple és la delimitació de les zones tensionades acústicament en horari nocturn, com el carrer d’Enric Granados, places de Gràcia o alguns carrers de Ciutat Vella. Aquí es va avançar l’horari de tancament de les terrasses i botigues on es venia alcohol, unes mesures que, segons fonts municipals, han permès una baixada del soroll d’entre 3 i 5 decibels.