En el fòrum, que se celebra al Recinte Modernista de Sant Pau des de les 9 h d’aquest dimarts, hi participaran 40 personalitats d’arreu del món, entre elles, alcaldes i autoritats de municipis d’Alemanya, Polònia o Grècia, i també entitats i associacions que treballen per ajudar les persones que marxen dels seus països empesos per les guerres. El que no hi està convidat és el Govern espanyol. Una hora després de l’inici ja n’han transcendit dures crítiques de l’alcaldessa, Ada Colau, a l’executiu de Rajoy, al qual ha acusat de ser la principal trava que frena l’arribada de refugiats. Ha dit que, malgrat això, Barcelona tirarà endavant en l’acollida de refugiats i ha explicat que en els últims tres mesos són 600 els immigrants que han arribat ja a la ciutat. La trobada també ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, autoritats europees i la portaveu d’ACNUR.
El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va explicar dilluns en la presentació del fòrum la seva aposta per la fraternitat entre ajuntaments. Pisarello va assegurar que si no es dóna una resposta “a l’altura del drama humanitari” que suposa la crisi dels refugiats, “la UE haurà perdut tot el sentit”. L’objectiu, pel consistori, és fer sentir la veu dels municipis que volen canvis en les polítiques que fan els governs europeus envers aquest nou fenomen.
Albert Royo, secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), ha explicat a Barcelona FM que l’acte d’avui vol servir d’altaveu per “respondre a la vocació solidària de la població catalana i construir una política comuna d’asil” entre tots els estats membres de la Unió Europea. També apunta que, durant aquests darrers mesos, “la UE ha fet el ridícul i ha traït l’esperit fundador”, a més de portar a una “crisi de model a Europa”, la més important, segons ell, des de la Segona Guerra Mundial. Una crisi que “no entén de jerarquies administratives”, ha remarcat Royo, qui ha afegit: “Intentarem amb activitats com la d’aquest dimarts remoure consciències.”