Tot i que reconeixen la feina feta pels Mossos d’Esquadra durant la investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils, en un comunicat, els sindicats policials espanyols han denunciat que s’han sentit exclosos “per la debilitat de les institucions” i han retret al govern de la Generalitat que ho hagi aprofitat per donar una imatge l’exterior d’un “estat català autosuficient”. En una entrevista a betevé, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, els ha respost i ha dit que desconeixia aquest malestar a Madrid perquè la seva tasca aquests dies s’ha centrat “a donar suport als Mossos”. En aquest sentit, però, ha remarcat que la policia catalana “és una policia de veritat, equiparable amb qualsevol policia del món” i que ha exercit les competències que té reconegudes. “Hem fet el que havíem de fer. No vull entrar en baralles polítiques”, ha dit Forn, que ha requerit al Govern espanyol que respongui les queixes dels sindicats.

Els vincles de l’eximam de Ripoll

Sobre els antecedents penals de l’eximam de Ripoll, el conseller ha assegurat que “l’únic coneixement” que en tenen és que va estar a la presó de Castelló durant quatre anys, del 2010 al 2014, per tràfic de drogues. El conseller ha explicat que mai no se’ls va avisar de la possible vinculació de l’eximam amb la investigació dels atemptats de l’11-M, a Madrid.

Barcelona, l’objectiu de la cèl·lula

El conseller també ha parlat sobre les veritables intencions dels presumptes gihadistes abans de l’explosió a Alcanar. “És evident que no era només un atropellament a un punt de Barcelona, sinó que el que preparaven era una cosa més grossa”, ha explicat el conseller, que ha remarcat que treballen amb la hipòtesi que inicialment només volien atemptar a la ciutat.

Reunió extraordinària de la Junta Local de Seguretat

Aquest dimecres es reunirà de forma extraordinària a l’Ajuntament la Junta Local de Seguretat, que avaluarà les noves mesures de seguretat que cal impulsar arran dels atemptats. En l’entrevista, Forn no n’ha volgut avançar cap, tot i que ha dit que es millorarà la col·laboració amb les policies locals, concretament amb la Guàrdia Urbana, i que es reforçaran els dispositius en infraestructures clau i en grans esdeveniments. Sobre la possibilitat d’instal·lar pilones de contenció, ha dit que “tot és revisable”, malgrat que “cal veure en cada moment què és el més adequat i necessari i el que realment és eficaç”.