mossos

Les tradwifes, la desinformació i la inversió econòmica per part de grups d’ultradreta per difondre l’ideari negacionista de la violència masclista han centrat algunes de les xerrades de la jornada Construint espais segurs contra l’assetjament sexual i per raó de sexe en l’àmbit laboral.

El Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals del Departament d’Interior ha organitzat aquesta trobada amb l’objectiu de formar mossos d’esquadra, bombers i agents forestals al voltant de la violència masclista en l’entorn laboral.

Nova campanya contra l’assetjament laboral

A la jornada, inaugurada per la consellera d’Interior, Núria Parlon, s’ha presentat la campanya “En l’assetjament, cada paraula compta. Cada silenci, també”. La seva autora gràfica, la dibuixant i escriptora Raquel Riba Rossy ha conversat amb la cap del Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals d’Interior i psicòloga Alba Alfageme.

“L’assetjament sexual a la feina és una cosa que passa molt, es coneix poc i se’n parla menys”
Marlene Molero Suárez, SEO d’ELSA

Al llarg de la jornada també hi han tingut veu la periodista i professora de la Universitat Oberta de Catalunya Ana Bernal Triviño i Joanna Pardos Sérvulo, directora del documental #Se acabó: diario de las campeonas.

Tecnologia al servei de la lluita contra la violència masclista a l’àmbit laboral

Durant la jornada s’ha presentat ELSA, acrònim de ‘Espacios Laborales Sin Acoso’, una eina digital que ajuda a les empreses a prevenir l’assetjament sexual laboral. La SEO, Marlene Molero Suárez, ha explicat que el 80 % de les persones no denuncien la violència masclista a l’entorn laboral per por a perdre la feina o “semblar persones problemàtiques”.

Molero ha afirmat que ELSA permet monitoritzar l’assetjament sexual o per raó de gènere sense necessitat d’interposar una denúncia i garantint l’anonimat de les persones que participen en els qüestionaris.

El paper dels homes davant la cultura masclista

El sociòleg Miquel Missè ha remarcat que el discurs feminista que promou “la culpa” dels homes i els retreu els seus privilegis fa que aquests “desconnectin i no s’identifiquin”. I ha recordat que és tot un sistema el responsable de socialitzar tant homes com dones en determinats valors. Per això, Missè proposa parlar de “guanys” i elaborar els discursos al voltant de “la justícia i l’ètica”.

El model d’abordatge de l’assetjament masclista a Interior

“Ja està la nena aquesta tocant els collons”, “Avui tinc secretaria” o “T’agraden les dones perquè no has passat una nit amb mi”, són alguns dels comentaris que agents de seguretat han fet adreçant-se a les seves companyes. Segons Alba Alfageme, són el brou de cultiu perquè es donin situacions d’assetjament cap a les dones en l’entorn laboral.

Alfageme, al costat de Jenny Escobar del Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals del Departament d’Interior, han tancat les jornades explicant el nou model d’abordatge de  l’assetjament sexual i per raó de sexe del Departament d’Interior i Seguretat Pública. Un model “viu i en revisió constant” que té per objectiu reconèixer i visibilitzar les situacions de violència masclista en l’entorn laboral, amb un protocol i una xarxa de persones de referència.

Comparteix a: