A Floquet de Neu el van trobar uns caçadors que acabaven d’abatre la seva mare a la selva d’Nko, a la Guinea Equatorial actual. El van vendre al primatòleg Jordi Sabater Pi, que el va portar a Barcelona. Després de gairebé un any vivint a l’Eixample, a casa del veterinari del Zoo, se’l va traslladar al zoològic barceloní.

Allà, Floquet de Neu es va convertir en una atracció turística i en un símbol. Tant és així que després de la seva mort, el 24 de novembre de 2003, encara ara continua sent una llegenda.

No es preveu un altre Floquet de Neu

Actualment, Floquet continua sent l’únic goril·la albí conegut. Això, sumat al fet que del seu ADN es desprèn que els pares eren parents i la seva afecció genètica provenia dels dos, fa que la conservadora de primats del Zoo de Barcelona, M. Teresa Abelló, reconegui que “és molt poc probable que pugui haver-hi un altre Floquet“.

Aquesta, a més, no és una prioritat. Si en un primer moment es va intentar que Floquet tingués descendència albina, avui la preocupació dels conservadors és “el bon estat dels individus i d’una espècie que està en risc d’extinció”, i no reproduir animals amb anomalies genètiques com l’albinisme.

Un gran reproductor

Més enllà del color, Floquet de Neu va ser excepcional per la seva contribució a la investigació i a la seva espècie. En un moment en què a Europa hi havia molts problemes perquè els goril·les en captivitat es reproduïssin, “ell va ser un molt bon reproductor i va marcar el camí de com ho havíem de fer”.

Segons Abelló, Floquet de Neu va ensenyar als altres goril·les a tenir cura dels petits i també mostrar als seus cuidadors que el respecte cap als animals i les seves necessitats eren clau perquè poguessin criar. Actualment, hi ha 22 descendents de Floquet de Neu repartits entre diferents zoològics, entre els quals el barceloní, que n’asseguren la continuïtat de la nissaga.