El número 92 del carrer de Floridablanca amaga una de les victòries que el moviment per l’habitatge de Barcelona ha aconseguit a cop de protesta. Després de plantar cara a la propietat, els inquilins d’un dels pisos, Fran Ortega i Alpha Mikeliunas, van aconseguir quedar-se amb un lloguer social. Un desenllaç contaminat per una notícia recent: d’aquí a set dies ells i un activista van a judici per coaccions i amenaces, i la fiscalia els demana nou anys de presó en total.

La vista està prevista per al proper dilluns, 28 de juny, i el Fran i l’Alpha no en són els únics acusats, també el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera. El ministeri públic vol tres anys de presó per a cadascú arran d’una mobilització l’octubre del 2018: van entrar a l’Institut de Bellesa Francis ─empresa de la família propietària Mas-Beya Fradera─ per exigir la negociació d’un lloguer social i denunciar assetjament immobiliari.

9 anys presó llogaters
Els afectats al Col·legi de Periodistes, en roda de premsa aquest dilluns

El moviment per l’habitatge, “perseguit”

Els propietaris es van querellar contra ells per aquesta acció i els acusen d’un delicte de coaccions i de violació de domicili d’una persona jurídica. Segons Jaime Palomera, “ens trobem davant d’un atac sense precedents del poder immobiliari i de la fiscalia“, i afegeix que l’embat del ministeri públic evidencia que el moviment per l’habitatge “està fent les coses bé i, per això, és perseguit”. De fet, la fiscalia vol més temps entre reixes que l’acusació particular, que demana 21 mesos per a cadascun.

“Tres anys de presó per tan sols protestar de forma absolutament pacífica i festiva, per reivindicar drets i denunciar situacions injustes“, critica l’advocada del cas, Anaïs Franquesa. Segons el Sindicat de Llogaters, és la primera vegada que el col·lectiu s’enfronta a una realitat com aquesta i, per això, han preparat una resposta el dia del judici: han convocat una protesta a les portes de la Ciutat de la Justícia, a les nou del matí.

Conviure amb amiant, plagues de tèrmits i aigua contaminada

El cas es remunta anys enrere, quan el Fran i l’Alpha van reclamar a la propietat que reparés l’habitatge perquè es trobava en “molt mal estat”. Segons expliquen, l’única resposta de la família ─una gran tenidora─ va ser que no els renovava el contracte de lloguer. Aleshores van decidir quedar-se al pis i continuar pagant els 800 euros mensuals als jutjats. La croada amb els propietaris va començar i, malgrat algunes victòries, ara s’ha convertit en un autèntic litigi judicial.

L’Ajuntament multa la propietat amb 180.000 euros

“Hem begut aigua amb plom durant més de sis anys, se’ns han trencat canonades d’amiant constantment, hem tingut plagues de tèrmits… i ara ens enfrontem a una querella”, critica l’Alpha. Per tot plegat acusen la família d’assetjament immobiliari i, de fet, l’Ajuntament li va interposar una sanció per un valor total de 180.000 euros (90.000 € pel cas dels dos llogaters i 90.000 € per sis famílies més de la finca). És la primera sanció que cobra el consistori per assetjament immobiliari.