El fiscal en cap de l’òrgan, Miguel Ángel Torres Morato, ha presentat un escrit de demanda contra Artur Mas i altres alts càrrecs que formaven part del seu govern, com els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega, Irene Rigau, i també l’exsecretari de la Presidència, Jordi Vilajoana. A tots els acusa com a responsables comptables directes en relació amb les despeses de la consulta del 9 de novembre del 2014. També destaca que els demandats en cap moment no van contemplar desactivar la votació, tot i que havia estat suspesa pel Tribunal Constitucional.

La fiscalia troba “responsabilitat comptable” en una desena d’operacions, entre les quals hi ha la impressió i el transport del material electoral, la compra d’ordinadors portàtils o les despeses del centre de premsa des d’on els periodistes van cobrir la jornada de votacions, entre d’altres. També fa esment a la campanya de publicitat institucional, que s’hauria finançat amb diners procedents del fons de liquiditat autonòmic (FLA).

Per la fiscalia, la conducta dels demandats s’ha de qualificar de “dolosa des del punt de vista comptable” o almenys, “greument imprudent” i xifra el perjudici econòmic en 4.9995.953,31 euros. La fiscalia demana que retornin els diners i també que abonin els interessos i paguin els costos processals.