barcelona toc de queda compleix requisits

La fiscalia està en contra de recuperar el toc de queda per municipis a Catalunya, tal com ha demanat el govern català com a mesura per frenar l’augment de contagis de la covid-19. El ministeri públic també s’oposa a la limitació de reunions a 10 persones. Al seu informe, veu incongruències en els arguments i diu que les mesures són “severes, extenses, molt restrictives i generalitzades“. Afegeix que les restriccions proposades “no són idònies ni necessàries per als fins que es pretenen”.

El ministeri públic recorda que al novembre, quan el TSJC va autoritzar el darrer paquet de mesures, els magistrats ja van advertir que si la Generalitat volia seguir sumant restriccions, ho hauria de justificar de forma reforçada. I considera que ara no ho ha fet. Aquesta valoració arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi rebut el nou paquet de mesures que planteja el govern, sobre el qual s’ha de pronunciar en les properes hores.

La fiscalia també retreu a l’executiu que en només 24 hores canviés el criteri per aplicar el toc de queda. Dilluns al vespre, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar que el confinament nocturn s’havia previst per als municipis amb una incidència de més de 500 casos per cada 100.000 habitants, mentre que l’endemà, la portaveu de govern, Patrícia Plaja, va matisar que s’aplicaria en aquelles localitats amb una incidència de més de 250 casos. El ministeri públic apunta que en el primer cas, Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, per exemple, quedaven fora de la restricció mentre que amb l’enduriment del llindar sí que se’ls aplicava. Un canvi que la fiscalia no veu prou sòlid.

Pendents de la decisió del TSJC

L’aval judicial és necessari tant per al toc de queda entre la 1 h i les 6 h del matí i limitar les reunions a un màxim de deu persones. Ara que els magistrats han rebut l’informe del ministeri fiscal, hauran de deliberar i pronunciar-se a favor o en contra d’aquestes restriccions. Es preveu que la seva decisió es faci pública aquest dijous, hores abans que entrin en vigor les mesures.

Sigui com sigui, les mesures que sí s’aplicaran a partir de la mitjanit de dijous a divendres serà el tancament de l’oci nocturn i la reducció dels aforaments a la restauració, comerços, gimnasos i la cultura. La més dràstica és obligar a tancar les discoteques, quan fa només dos mesos que van reobrir. De fet, el sector ja ha anunciat que recorreran contra la decisió del govern al TSJC i en demanaran la suspensió cautelar.