(ACN) La fiscalia ha presentat aquest dijous un escrit en què s’oposa a les peticions d’alliberament que han presentat a la Sala Penal del Tribunal Suprem les defenses d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Els fiscals addueixen la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein de no extradir Carles Puigdemont pel delicte de rebel·lió i limitar qualsevol lliurament a un suposat delicte de malversació de fons fa incrementar el risc de fugida.

La fiscalia manté d’aquesta manera el criteri que ha sostingut durant tot el procés –amb una única excepció de Joaquim Forn en una ocasió- malgrat el relleu al capdavant de la Fiscalia General de l’Estat amb el nomenament de María José Segarra.

Precisament, fonts de la fiscalia han apuntat en els últims dies que la seva intenció és fer una valoració “individualitzada” de les imputacions que constaran als escrits d’acusació un cop es confirmi el tancament de la instrucció per part de la Sala Penal.

Aquest dijous, el jutge que instrueix al Suprem la causa contra el “procés”, Pablo Llarena, ha rebutjat l’extradició de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en els termes en què permetria la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein, que la limita a un possible judici per malversació.

Llarena també ha retirat les euroordres que havia dictat contra l’expresident i també contra els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Merixell Serret, Clara Ponsatí i Marta Rovira. A la seva interlocutòria, el jutge critica durament el tribunal alemany i li retreu “falta de compromís amb fets que podrien haver trencat l’ordre constitucional espanyol”.

El magistrat –que ja va retirar al desembre del 2017 una primera euroordre quan Puigdemont era a Bèlgica – evita d’aquesta manera un possible extradició que contradigui la base de la seva instrucció (construïda a l’entorn del delicte de rebel·lió) i que generi un judici a dos nivells contra la cúpula del “procés”.