En el seu discurs, Francisco Bañeres, que substitueix José María Romero de Tejada, que es va morir a finals de novembre, ha defensat la Constitució espanyola i en aquest sentit ha remarcat que “els atacs a l’ordre constitucional provoquen incertesa i retrocés en les relacions socials i econòmiques”. També ha dit que en un estat de dret no hi ha justícia sense legalitat.

Bañeres va ser nomenat nou fiscal superior de Catalunya sense tenir competència, ja que era l’únic candidat que es va presentar. No pertany a cap associació de fiscals i va arribar a la fiscalia de Barcelona el 1993, on ha estat delegat de la secció de delictes econòmics i s’ha encarregat d’alguns dels casos de corrupció política i econòmica més importants dels últims anys, com el Palau de la Música. A més, va dirigir la querella i l’acusació pública contra Mas, Ortega i Rigau, al costat del fiscal Emilio Sánchez Ulled.

Pel que fa Concepción Talón relleva Ana Magaldi, que ha acabat el mandat i se jubila i que l’opinió pública ha coneguda pels polèmics enfrontaments que ha tingut en els darrers mesos amb els mitjans de comunicació pel procés sobiranista. Talón era portaveu de l’Associació de Fiscals (AF) i partia com a favorita, ja que l’AF té majoria dins el Consell Fiscal que la va escollir per davant de Fernando Rodríguez Rey, fiscal delegat d’estrangeria a Barcelona.

El fiscal general de l’Estat rebaixa el to contra Catalunya

L’acte l’ha presidit el president del Tribunal Superior de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, i el fiscal general de l’Estat, Julián Sánchez Melgar, nomenat després de la mort del fiscal Maza. En el seu discurs, Melgar ha al·ludit molt poques vegades Catalunya i, concretament, a la situació política que es viu. Segons fonts de la fiscalia, Melgar considera que és moment de rebaixar la tensió i per això ha fet un discurs amb un to més conciliador. “Cal recuperar la convivència”, ha dit el fiscal general de l’Estat als periodistes al final de l’acte en una conversa informal.