L’Associació de Veïns d’Horta, amb el suport de la Federació d’Associació de Veïns i Veïnes de Barcelona, la FAVB, ha iniciat una campanya de recollida de signatures per preservar l’essència del carrer de les bugaderes d’Horta. Demanen que s’anul·li el projecte d’urbanització de la baixada de Can Mateu i se’n redacti un de nou que respecti millor l’entorn històric existent en aquest punt del barri.

Volen preservar l’essència de les bugaderes d’Horta

El pla preveu enderrocar tres cases rústiques i una franja d’horts a l’entorn del carrer d’Aiguafreda. És el conegut popularment com el carrer de les bugaderes d’Horta perquè, com adverteix el Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada, el Pou, conserva les cases amb jardí característiques de la zona i també els antics safareigs.

Així serà el carrer si tira endavant el pla municipal

Reforma de l'entorn del carrer d'Aiguafreda
El projecte de remodelació de la baixada de Can Mateu

L’Ajuntament té previst ampliar la baixada de Can Mateu, on en un costat s’hi farà una promoció privada de 48 habitatges i, a l’altre, on actualment hi ha les cases antigues, uns jardins públics.

Estem fent una aposta perquè es conservi el que hi ha perquè, de fet, ja ve a ser un espai verd. És un teixit històric, unes cases on podem allotjar equipaments molt diversos que poden servir de suport a horts urbans per les escoles o per tot tipus d’associacions del barri.
Xavier Aguado, AV Horta

Les entitats no s’oposen al nou bloc de pisos, però sí a crear un espai enjardinat convencional a costa de perdre els horts i les cases històriques que donen sentit al conjunt del carrer d’Aiguafreda. Per això, han posat en marxa una campanya de recollida de signatures al portal web Change.org. L’objectiu, arribar a les 2.500 firmes i presentar al·legacions al pla perquè se’n redacti un altre de més conservacionista.