L'Exèrcit és al Saló de l'Ensenyament des de fa 15 anys. En aquesta edició, no només també hi serà, sinó que hi tindrà més espai. L'any passat ocupava 36 metres quadrats i ara Fira de Barcelona n'hi ha concedit 100. Segons ha explicat a BTV el Ministeri de Defensa, va demanar aquesta ampliació per la bona acollida, diu, de l'estand l'any passat. Diuen que, fins i tot, s'hi van formar cues. D'aquesta manera, en el Saló de l'Ensenyament d'aquest any les Forces Armades tindran un estand que gairebé triplicarà el de l'any passat. Fira de Barcelona argumenta que ha acceptat la petició de Defensa perquè ofereix una sortida professional com la resta d'universitats i centres educatius que hi participen. La seva presència però no agrada a algunes entitats i sindicats ni tampoc a les administracions. De fet, en la darrera edició, va ser la mateixa alcaldessa qui els va dir que no eren benvinguts. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Ya sabes que nosotros preferimos como Ayuntamiento que no haya presencia militar en el salón. Porque simplemente creemos que hay que separar los espacios." A més, tant la Generalitat com l'Ajuntament s'hi van pronunciar en contra. El consistori va aprovar, l'any passat, una declaració institucional en què demanava que Fira tingués en compte la seva demanda. Qui no desisteix és la plataforma Desmilitaritzem l'Educació, que s'aferra a la petició de les dues institucions. JORDI MUÑOZ, portaveu de la plataforma Desmilitaritzem l'Educació "Aquestes administracions públiques estan pel damunt quant a legitimitat i sobirania pel que fa a Fira de Barcelona i sens dubte pel que fa a forces armades." Per això els propers dies es reuniran amb representants de l'Ajuntament i el govern per instar Fira de Barcelona a fer un pas enrere. De moment, la batalla ja la van guanyar en el Saló de la Infància, on l'any passat, per primera vegada es va vetar la presència de qualsevol cos de seguretat.

Fira de Barcelona

ja havia confirmat que l’Exèrcit seria present en aquesta edició del Saló de l’Ensenyament, que tindrà lloc del 22 al 26 de març. Això, tot i que les Forces Armades han estat expulsades d’altres certàmens com el Saló de la Infància i malgrat la campanya que demanava que els militars no tinguessin espai en aquest saló, que cada any acull prop de 75.000 estudiants a la recerca d’orientació per al seu futur acadèmic i laboral.

Ara, Fira de Barcelona ha confirmat, a més, que l’estand de l’Exèrcit al Saló de l’Ensenyament serà encara més gran que l’any passat. Concretament, pràcticament es triplicarà. Dels 36 metres quadrats de l’última edició, passaran a disposar-ne d’uns 100. El Ministeri de Defensa, que exposa al saló des del 2002, ja havia presentat la preinscripció per participar-hi un any més. En la seva sol·licitud havia demanat poder tenir més espai per al seu estand que en edicions anteriors. Des de Defensa han justificat aquest augment de l’espai per la “bona acollida” que l’estand de les Forces Armades va tenir el 2016 i les cues que es van formar per poder visitar-lo i obtenir informació sobre les sortides educatives i professionals a l’àmbit militar.

De res no han servit, doncs, les reiterades peticions de l’Ajuntament en el sentit que es deixés l’Exèrcit fora d’aquesta fira educativa. L’última, aquest dimarts, quan el comissionat d’Educació de Barcelona, Miquel Ángel Essomba, va defensar que les Forces Armades no participessin en el Saló de l’Ensenyament. Essomba va assegurar que l’Ajuntament ja s’havia dirigit a Fira de Barcelona per transmetre’ls aquest rebuig.

Enguany, doncs, un altre cop podria repetir-se l’escena de tensió de l’any passat durant la jornada inaugural, quan l’alcaldessa, Ada Colau, va recordar als representants de l’exèrcit que no voldria que fossin al Saló de l’Ensenyament. Les Forces Armades, per la seva banda, recorden que ja fa 10 anys que prenen part d’aquesta fira.

No es rendeixen

La Plataforma per Desmilitaritzar l’Educació no es rendeix. Recorden que tant la Generalitat com l’Ajuntament van aprovar una moció i una declaració institucional, respectivament, per demanar que l’Exèrcit no sigui al Saló de l’Ensenyament. “Aquestes administracions públiques estan pel damunt quant a legitimitat i sobirania pel que fa a Fira de Barcelona i sens dubte pel que fa a forces armades”, assegura el portaveu de la plataforma, Jordi Muñoz.

Per això, han demanat reunir-se amb les dues administracions i també amb Fira de Barcelona, amb l’esperança que reconsiderin la seva posició. Alhora, emplacen a altres entitats, com els sindicats d’ensenyament o la FAPAC, a manifestar el seu rebuig a la presència dels militars.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a