El barri del Coll estrena ‘Barri de tinta i paper‘, un film sobre el llegat cultural i social del Coll de 50 minuts que repassa la història d’aquesta zona de Gràcia des de principis del segle XX. Un relat marcat per l’Editorial Bruguera que es va instal·lar al barri i va marcar el ritme i l’evolució del Coll.

Els veïns, a través de diferents personatges i entrevistes, repassen la història d’un barri de camps i pous que es va convertir en un barri obrer i popular.

De teatre comunitari a projecte audiovisual

Una vintena de veïns han participat en un projecte de teatre comunitari sobre la història i evolució del barri que s’ha hagut de transformar en un film a causa de la pandèmia.

Aquesta iniciativa de teatre comunitari va néixer fa 10 anys al Poble-sec. Havia de ser un espectacle teatral, però la crisi de la covid-19 ha reconvertit la iniciativa en un migmetratge.

Un barri lligat a l’Editorial Bruguera

Un relat lligat a l’Editorial Bruguera, l’empresa dels tebeos que va arribar a donar feina a 1.600 persones, la majoria del barri.

Una de les revistes editades per Bruguera

Un procés de creació amb els veïns

El director artístic de ‘Barri de tinta i paper’, Joel Álvarez, diu que ha estat un viatge en què els veïns han tingut un paper protagonista en tots els àmbits. Explica que l’objectiu era “fer un procés de creació amb veïns i crear un nou espectacle que parlés de la realitat del seu barri“.  

Fotograma de la pel·lícula ‘Barri de tinta i paper’

El resultat de mesos de feina ha estat la pel·lícula que narra dues històries que avancen paral·lelament, l’últim dia del quiosc del barri que ha de tancar amb la baixada de les vendes del paper i el procés de l’Editorial Bruguera, que també ha de tancar pels canvis en les dinàmiques empresarials.

Recuperació de la memòria

Amb aquest projecte es reforça la recuperació de la memòria que fa anys que està treballant el Centre Cívic el Coll–la Bruguera i recollint en diferents formats.

La pel·lícula tindrà la preestrena pels participants el dia 11 de març al centre cívic del barri i l’estrena serà el 13 de març amb dos passis i cita prèvia a l’Espai Jove la Fontana.