Han estat la clau de tota la investigació. Les plomes han resultat ser, entre altres agents, un dels motius principals de la meitat dels casos de la coneguda com a fibrosi pulmonar idiopàtica, una malaltia que cicatritza els pulmons i que fins ara no tenia una causa coneguda. Aquest descobriment ha portat els científics de l'Hospital Vall d'Hebron a apuntar que l'exposició als coixins o els edredons de plomes pot comportar a alguns pacients predisposats genèticament a desenvolupar aquesta greu malaltia. Creuen que l'estudi obrirà vies a nous tractaments. FERRAN MORELL, cap pneumologia del Vall d'Hebron "Fins ara a les guies internacionals es deia que era una malaltia sense tractament, nosaltres en el moment que diagnostiquem pneumonitis per hipersensibilitat, té tractament, tractament amb corticoasteroides." e beques pagades (mínimament), només n'hi ha a l'estiu En aquesta botiga centenària de Major de Sarrià fa tota la vida que treballen amb plomes. Ara aquesta notícia els agafa per sorpresa i els posa davant d'un greu dilema. DANIEL MOTA, Mota descans "Moralment, si em ve una clienta i li pot afectar, jo moralment com li puc dir que agafi aquest coixí de plomes?." Segons aquest estudi, tan sols un 30 per cent de les llars de Barcelona tenen un coixí o un nòrdic de plomes com aquest. D'aquest 30 per cent, només 33 han estat els pacients afectats per fibrosi pulmonar. Sigui com sigui, els autors de l'estudi no volen alarmar la població i ja tenen pensat reunir-se amb el sector per intentar que aquests articles que contenen plomes causin els mínims problemes a les 2.000 persones que es calculen que estan afectades per fibrosi pulmonar idiopàtica a tot Catalunya.

L’estudi que l’equip del doctor Ferran Morell publica a la revista científica ‘The Lancet Respiratory Medicine‘ canvia radicalment la forma d’abordar aquesta malaltia. Per determinar les causes de la fibrosi pulmonar idiopàtica, els pneumòlegs hauran de fer una història clínica molt precisa de cada pacient, visitant-ne el domicili per descobrir-hi les possibles fonts antigèniques: es tracta de mesurar la presència a l’ambient no només de plomes sinó també de fongs o determinades substàncies químiques irritants per a la pell i els ulls. Per poca quantitat que n’hi hagi, l’exposició continuada a aquests elements pot influir en el desenvolupament de la malaltia.

Les mostres s’analitzen al laboratori, al costat de la sang del pacient, per determinar si ha generat anticossos. Després de les proves immunològiques, també s’observen l’interior dels pulmons i les vies respiratòries amb una broncofibroscòpia i, si cal, se n’extreu una mostra de teixit pulmonar. Finalment, segons el protocol establert per l’equip del Vall d’Hebron, es fa una prova d’inhalació del fong, la ploma o l’antigen sospitós de causar la pneumonitis per hipersensibilitat crònica, que és com es manifesta la fibrosi objecte d’aquest estudi.

La fibrosi pulmonar idiopàtica és una malaltia greu, amb una supervivència baixa, que afecta unes 2.000 persones a Catalunya, 10.000 a tot Espanya. Cada any se’n presenten entre 10 i 20 casos per cada 100.000 habitants. El trasplantament de pulmó és una solució per als pacients més greus. L’any passat se’n van fer 66 a l’Hospital Vall d’Hebron, que és un dels centres de referència mundial en aquesta malaltia.