L’objectiu d’Escala a Barcelona és donar a conèixer el patrimoni marítim i enfortir els lligams de la ciutat amb el mar
. I per aconseguir-ho, s’han habilitat diversos espais on la cultura marítima serà la gran protagonista.
Al Port Vell s’hi poden veure i visitar gratuïtament més de 30 embarcacions, entre les quals, destaquen emblemàtics velers europeus o embarcacions pròpies de la ciutat com el pailebot Santa Eulàlia. Els visitants també podran conèixer de prop els vaixells de serveis com el de Salvament Marítim o participar en batejos de vela en vaixells de vela tradicionals.
Al Moll de la Fusta, s’hi concentren les entitats vinculades a la cultura marítima i hi ha activitats lúdiques i culturals per a totes les edats. Durant aquest cap de setmana s’hi faran tallers infantils per aprendre a fer nusos mariners o a construir un vaixell de joguina, demostracions de com elaborar cordam o fer un pati de vela i exhibicions esportives de rem o de radiocontrol. També s’hi han previst actuacions de cultura popular, concerts i furgonetes de menjar mariner.
Per acabar, espais com el Museu Marítim, el Reial Club Marítim o el Consorci el Far, entre d’altres, seran escenaris del Cafè de Gent de Mar, un cicle de xerrades i tertúlies sobre temes vinculats al patrimoni marítim i la navegació.
La ruta dels Cítrics
Per tancar la festa de la cultura marítima, diumenge, dia 20, les embarcacions hissaran veles i posaran rumb a Seta. Aquesta població del Llenguadoc francès acull des de fa uns anys un festival marítim d’abast internacional que aquest any té Catalunya com a país convidat. La vila de Seta també és el punt final de la ruta comercial que al segle XIX servia per comprar i vendre cítrics entre les costes catalanes, les illes Balears i el sud de França.