Són els jocs amb què es divertien els avis. Avui ells els descobreixen. PAU RODRÍGUEZ "Agafes un cavall de joguina i una espasa. I després hi ha quatre anelles. I has d'anar corrents i ficar l'espasa dins l'anella" Però sense dubte el joc que més expectació genera és aquest, la cucanya de la plaça Nova. ELOI RODÉS "T'has de posar aguantant l'equilibri i has de girar i tornar cap allà. I si caus, perds" Aquesta activitat no falta a la festa de Sant Roc des de finals del segle XIX. Les peces amb què està feta s'han preservat des de l'any 1904. Segons l'historiador Xavier Cordomí, es tracta d'una cucanya única a Catalunya. XAVIER CORDOMÍ, Associació de Festes de la Plaça Nova "Està muntada sobre dos eixos engreixats i el pal del mig gira. A diferència de les altres cucanyes horitzontals que són pals engreixats o ensabonats sobre l'aigua i la gent cau a l'aigua". Les festes del barri de Sant Roc són les més antigues de Barcelona. Se celebren ininterrompudament des de finals del segle XVI, quan els veïns van fer un vot al sant perquè els havia protegit de la pesta. Amb els anys, però, el pes de la religió ha anat disminuint. XAVIER CORDOMÍ, Associació de Festes de la Plaça Nova "I podem començar a parlar d'una festa popular a finals del segle XVIII i a començament del segle XIX quan es van començar a fer envalats. I van començar-se a configurar el que ara coneixem com a festes majors de barri que abans, evidentment, no existien". La festa acabarà el proper dimarts, dia de Sant Roc, amb una marató d'activitats. Una de les quals és el tradicional Porró Llarg. Un galet de més de mig metre que posa a prova la destresa de qui hi vol beure. Us ho ha explicat des de la Plaça Nova, Marina Puig.

L’espardenya consisteix a encertar el centre d’una diana amb una espardenya que es llença d’esquenes al cercle i per sota de les cames. La sortija, en canvi, és el nom que rep el popular joc de tirar anelles cap un bastó perquè quedin enfilades. Les birles són uns objectes de fusta molt semblants a les bitlles i s’hi juga també de manera similar. Els tupins són recipients de fang que s’han de trencar de les maneres més imaginatives possibles. Finalment, la cucanya és el plat fort dels jocs de la plaça Nova, ja que té més de 100 anys i és tota una tradició. Es tracta d’un pal horitzontal per sobre del qual els nens han de caminar per arribar d’una punta a l’altra.

Les festes del barri de Sant Roc són les més antigues de Barcelona. Es celebren ininterrompudament des de finals del segle XVI, quan els veïns van fer un vot al sant que els havia protegit de la pesta. La festa acabarà el proper dimarts, dia de Sant Roc, amb una marató d’activitats. Entre elles, intentar beure amb el Porró Llarg, un galet de més de mig metre.