Cada cop és més complicat trobar un llauner a les festes de Gràcia. Molts ha marxat arran de la pressió policial. Saben que sortir a vendre cerveses és arriscar-se a una multa segura i per això prefereixen moure's per altres punts de la ciutat. Tot i això, encara hi ha qui prova sort... sense gaire èxit. Els agents l'han enxampat amb tot el carregament a sobre. "De cuanto es la multa? Son 62.50 euros" D'altres són més ràpids. Han vist la Guàrdia Urbana de lluny i prefeixen deixar la bossa a qualsevol cantonada. Després de l'experiència dels últims anys, els venedors estan més organitzats. Tenen una trentena de locals i pisos repartits per tot el districte que els serveixen com a magatzem. N'hi ha que només s'encarreguen de vigilar que la policia no els segueixi. FERNANDO AFAN, caporal de la Guàrdia Urbana "Hi ha venda ambulant però molt menys. És simplement reduir un fluxe d'alcohol innecessari que pot comportar després aldarulls" La gran excepció són les festes alternatives. Aquí només cal aixecar la vista per trobar un llauner. La policia reconeix que prefereix fer els ulls grossos per evitar incidents. Però més enllà de la venda d'alcohol, les patrulles de paisà també s'encarreguen de fer complir l'ordenança del civisme. Aquest jove està orinant al carrer. Els agents s'esperen que acabi... i multa. Ahir se'n van posar 17 com aquesta. També hi ha més controls als locals. Sobretot, perquè compleixin amb els horaris marcats. FERNANDO AFAN, caporal de la Guàrdia Urbana "Hem detectat un establiment que estava realitzant una activitat fora d'horari. Hem detectat que hi havia una venda d'alcohol no autoritzada i s'ha corretgir la infracció" Passades les 2 de la matinada s'acaba la música. "No me quisiera despedir pero me tengo que ir" Toca recollir i deixar-ho tot llest per l'endemà. "Cap a les 4 de la matinada entren en joc el gruix dels equips de neteja. Ho fan sota l'atenta mirada dels Mossos i la Guàrdia Urbana. Ells, de fet, són els encarregats de buidar les places. Poc a poc els agents van dirigint la gent cap als carrers principals del barri" Molts, però, acaben aquí, al voltant de la plaça del Raspall, el centre de les festes alternatives. Després d'algunes xiulades, tothom marxa de forma pacífica, sense incidents. El balanç de la nit. 29 multes per venda ambulant, més de 360 llaunes decomissades i poc més. Res si ho comparem amb les xifres d'altres anys.

La Guàrdia Urbana té localitzats una trentena de pisos que serveixen de magatzem pels llauners. Sovint, són d’amics a familiars a qui els donen part dels beneficis a canvi que els deixin posar uns congeladors durant les festes de Gràcia. Com que aconseguir una ordre judicial per entrar al pis és complicat, els agents els esperen a la porta i tant bon punt surten, se’ls intervé el material. Tot i això, no és fàcil perquè cada cop els llauners prenen més mesures de contravigilància i segons expliquen fonts policials, tenen gent que només s’encarrega de recòrrer els carrers de Gràcia per detectar on són els agents.

Més enllà dels controls de la venda ambulant d’alcohol, les patrulles de paisà també vigilen pel compliment de l’ordenança del civisme. Sobretot pel que fa a orinar al carrer. S’han posat 17 multes contra persones que estaven fent les seves necessitats fisiológiques a la vía pública. També s’han incrementat els controls a locals. La Guàrdia Urbana vigila que es compleixin els horaris i si tenen permís per vendre alcohol.

Tot aquest dispositiu s’allarga fins altes hores de la matinada. El gruix dels equips de neteja no comencen a treballar fins a les 4 de la matinada, quan s’han buidat la majoria de les places. Poc a poc els agents dispersen la gent cap als principals carrers del barri. Tot i això, la majoria opten per quedar-se a les festes alternatives. Ahir, a última hora n’hi havia més de 400 persones. De fet, la plaça del Raspall és l’última que es desallotja. Cap a les cinc del matí entren les unitats de la Brigada Mòbil per fer fora a tothom. Un desallotjament que es va fer sense cap incident.