"Esta calle solo es de salida. Para entrar hay que dar la vuelta. Aquí sólo salida." I així durant tota la nit. Els vigilants de seguretat no han parat de repetir el mateix avís. Al carrer de Verdi, com en molts d'altres, només s'hi podia caminar en un sol sentit. Una mesura nova i amb la qual s'intenta evitar el col·lapse de gent que hi sol haver en alguns trams, tot i que no sempre és fàcil. ANTONIO CASTILLO, vigilant "Intentem fer-ho perquè la gent no s'enfadi. A vegades és una mica difícil perquè van beguts, sobretot cap al tard, però suposo que demà ja ho entendran millor." Entrar i sortir dels carrers era relativament fàcil. Ara bé, trobar un forat a prop de l'escenari ja era una altra història. Molta gent a Gràcia, però pocs llauners. La forta pressió policial ha fet que molts prefereixin quedar-se al centre de la ciutat abans que arriscar-se que els confisquin tot el que porten a sobre. Com a molt, se'n podia veure algun als carrers més allunyats i, això sí, a les festes alternatives. Ara el relleu l'han agafat els petits supermercats com aquest. En teoria ha de tancar a mitjanit però molts continuen amb la persiana mig oberta. Els clients piquen a la persiana i, de sota mà, els venen les llaunes. Fins que arriben els agents de paisà de la Guàrdia Urbana. "A partir de las once de la noche, no se puede vender alcohol. Y tú lo sabes." Dins del local, els agents troben un magatzem amb més d'un milers de llaunes fredes a punt per vendre. Sospiten que sigui per abastir els llauners de la zona. "Ho tenen tot preparat en un magatzem, fredes i fora de la vista del públic. Això no és per vendre-les en un supermercat". Els agents li obren un expedient, precinten les llaunes de cervesa i continuen el patrullatge. És només una part del dispositiu de seguretat que hi ha a les festes de Gràcia. Entre les sancions més habituals de la nit, multes per fumar marihuana o orinar al carrer. La nit es preveia passada per aigua però al final, es van obrir pocs paraigües. "Nos mojamos durante la tarde pero la fiesta continua." "Un cop ets al carrer, ja està." RYAN CHEU, cambrer "Amb la pluja, la tarda ha estat molt fluixa però després, hem remuntat la nit i havia molta gent." I un any més, entre el públic, molts turistes. "Ens vam assabentar pel hostel que hi havia les festes de Gràcia i hem decidit venir cap aquí. Són genials." A dos quarts de quatre de la matinada s'ha acabat la música i han entrat a escena un altre grup molt més nombrós. Els dels operaris de neteja que, com cada any, tenien molta feina per deixar-ho tot a punt de cara al matí, quan comença l'altra cara de la Festa Major.

L’aiguat intens que va caure al vespre segurament va desanimar una petita part del públic a acudir a la primera nit de la Festa Major de Gràcia, però al final la pluja va respectar el primer dia de celebracions i durant la nit tot just han caigut quatre gotes. Els carrers i places de la Vila s’han tornat a omplir de gent disposada a gaudir al màxim dels concerts, els guarniments dels carrers i el bon ambient de la festa.

Les aglomeracions s’han aconseguit evitar amb la implantació, als carrers més cèntrics, del sentit únic de circulació dels vianants. Des d’ahir a la tarda, vigilants i informadors de les mateixes comissions de festes recorden al públic que els accessos a aquests carrers estan regulats i que cal recórrer-los en el sentit que s’indica també als cartells.

Llaunes de cervesa precintades en un supermercat

Amb la multitud ordenada i sense incidents rellevants, els agents de la Guàrdia Urbana uniformats i també de paisà que patrullen a peu pels carrers de la festa van tenir poca feina ahir. La vigilància policial ha eradicat, a més, la presència de llauners venent cervesa a la majoria de carrers de Gràcia. Sembla que el relleu l’han volgut agafar algunes botigues de conveniència que, a partir de la mitjanit, deixen mig abaixada la persiana perquè qui vulgui aconseguir alcohol a baix preu hi piqui i li puguin servir d’amagat. Legalment, aquests establiments haurien de tancar a les 00 h i deixar de vendre qualsevol beguda alcohòlica a partir de les 23 h.

Així, la Guàrdia Urbana va obrir anit expedient a un supermercat del torrent de l’Olla que seguia venent cervesa de matinada. Hi van precintar 1.500 llaunes que estaven ja preparades per a la venda durant aquestes festes.

Els concerts van finalitzar a l’hora prevista en vigília de festiu, les 3.30 h, i les places es van anar desallotjant a poc a poc, sota la vigilància policial. Les últimes places a buidar-se de gent van ser les del Raspall i el Poble Romaní, on es fan les festes alternatives i on la Guàrdia Urbana no va haver d’intervenir en tota la nit. A última hora, alguns joves van escridassar els Mossos d’Esquadra i van arrossegar algun contenidor, però no es van arribar a produir enfrontaments directes amb la policia. En general, la nit va acabar sense incidents a tota la Vila de Gràcia.