L’Ajuntament ha acordat augmentar els recursos municipals perquè BCN Checkpoint pugui reduir la llista d’espera per la pastilla preventiva del VIH, la PrEP. Ferran Pujol, fundador i director de BCN Checkpoint, ha reconegut al betevé directe que “la situació és molt greu” i afegeix que “hi ha gent que quan truquem a la llista d’espera ja s’han infectat“.
Ferran Pujol assegura que l’entitat té 3.500 persones en una llista d’espera que ara mateix és de 20 mesos. El centre n’atén 4.000 i accepta entre 50 i 60 pacients cada mes, tot i que estan al límit. A Catalunya hi ha una vintena de centres designats per Salut que ofereixen la PrEP, però la demanda al BCN Checkpoint és especialment alta pel seu coneixement del col·lectiu LGTBIQ+. “Sempre s’ha tingut molt present que estem aquí per ajudar i no per jutjar, sense moralismes, això és un espai segur”, explica Pujol.
La pastilla evita al 100 % el contagi, és l’eina més útil per posar fi a la pandèmia del VIH. Segons el Ferran Pujol, el problema no és el seu cost, d’uns 20 euros, sinó la part assistencial: “Al centre hi ha 4.000 persones actives prenen la pastilla, això significa 16.000 visites l’any, són moltes consultes, el problema no és el preu del fàrmac, sinó la part assistencial“.
Actualment, a Catalunya hi ha uns 500 contagis cada any, però es vol arribar als 50 l’any 2030. Ferran Pujol admet que “falta finançament, voluntat política, falta donar un cop de puny a la taula per arribar al 2030 amb 30 o 40 infeccions“. Hi ha ciutats com San Francisco amb menys de 100 infeccions l’any.
La pastilla del VIH, gratuïta a Catalunya
Des del 2019 la pastilla preventiva del VIH, la PrEP, està inclosa en el finançament públic de la cartera bàsica de salut, però, a dia d’avui, encara hi ha milers de persones en llista d’espera.