FERRAN PUJOL, director de l'ONG Projecte dels Noms "En aquests moments només hi ha dos estudis a Europa, un al Regne Unit i l'altra a França. Nosaltres ens sumarem a l'estudi francès, a l'Ipergay, probablement el mes de gener o febrer quan els protocols i els comitès ètics hagin donat l'aprovació perquè mitjançant aquest estudi puguem proporcionar a persones amb alt risc d'infecció aquesta pastilla que si es pren correctament, almenys en les temporades que hi ha activitat sexual, pot prevenir el 100% la transmissió del virus. S'acabarà introduint a Espanya, però tardarem perquè hi ha un debat sobre qui ha de pagar això. És un fàrmac que s'adreça a persones sanes i no a malaltes. En tot cas, si parlem de qüestions econòmiques, és evident que és més rentable invertir en una persona que no s'infecti, perquè un cop s'infecti la despesa és importantíssima i és al llarg de tota la vida. Encara que no sigui ben bé comparable, per prevenir un càncer de còlon, els ciutadans arriben a rebre cartes a casa, que ens faciliten anar a la farmàcia per fer un cribratge. Per prevenir el càncer de mama veiem cartells per tot arreu, i fins i tot cartes personalitzades a tot arreu per prevenir en determinades campanyes, d'una certa edat. El VIH se'n parla molt però continua sent invisible en la nostra societat. Repto qualsevol ciutadà quan ha vist la paraula VIH al carrer."

Ferran Pujol ha afirmat que el col·lectiu més vulnerable per infectar-se avui del VIH són els homes que mantenen relacions amb altres homes. Fins a un 80% dels contagis es produeixen entre homosexuals. Segons Pujol, el problema és que molts dels infectats recentment -el moment del contagi és quan el virus té més capacitat de propagar-se- segueixen tenint activitat sexual i el virus s’estén amb facilitat. El director del Projecte dels Noms ha apuntat al preservatiu com a mètode per evitar la infecció, tot i que de vegades -diu- s’abaixa la guàrdia, però també a la prevenció biomèdica, que avança amb nous estudis.

Pujol ha anunciat que hi ha una nova combinació de fàrmacs que proporcionen a persones sanes amb risc de contagi prevenir el 100% la transmissió del virus. Aquest avenç mèdic s’està provant al Regne Unit i a França, on s’han fet els estudis que corroboren l’eficàcia de la pastilla. Assegura que el tractament arribarà al país, però que el debat recau sobre qui es farà càrrec de la despesa: “És evident que és més rendible invertir en una persona que no s’infecti, perquè un cop malalt la despesa és importantíssima i és per a tota la vida.

Ferran Pujol ha demanat que es reactivin les campanyes sobre la prevenció del VIH, igual que es fa amb d’altres, com per exemple les del càncer de mama o de còlon. “Del VIH se’n parla molt però continua sent invisible en la nostra societat”, ha afirmat Pujol.

 

 

Comparteix a: