El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ja no parla només de brots a Catalunya. En roda de premsa aquest dijous a la tarda, Simón ha afirmat que ja hi ha transmissió comunitària del coronavirus i que la situació és “preocupant” i “delicada”.

En concret, ha dit que a la zona de Barcelona i els seus voltant, com a l’Hospitalet de Llobregat, hi ha una transmissió comunitària “gens menyspreable” i amb brots “molt importants” a Lleida. Tot i això, segons Simón, “hi ha indicis” que les mesures que s’estan aplicant poden tenir “un impacte important”, ja que poden controlar un percentatge molt alt dels casos nous que es detecten.

Pel que fa als rastrejadors, Simón ha dit que el sistema de detecció de casos “en general funciona bé” tot i que hi ha moments de “sobrecàrrega” quan hi ha brots com el de Lleida. Per aquest motiu, explica que cal tenir previst com aconseguir el nombre de persones adequades per reforçar en moments puntuals, tot i que només cal tenir una “base mínima” per fer el control constant.

Preocupació pels brots d’oci nocturn

A més, Simón s’ha mostrat preocupat pels brots provocats per l’oci nocturn. En aquest sentit ha parlat d’una major transmissió, ja que els contactes són múltiples i és molt més difícil tenir-ne un control. “Les pràctiques de risc en l’oci nocturn són molt més importants i de més risc que en altres tipus de celebracions”, afirma. Per això, ha volgut remarcar que cal aprendre a divertir-se d’una altra manera.

Un 70 % dels casos són asimptomàtics

D’altra banda, el director del CCAES ha explicat que gran part dels casos que s’estan detectant recentment són asimptomàtics, al voltant del 70 %, i la mitjana d’edat és més baixa, dues raons per les quals es redueix el risc d’hospitalització. També veu positiu que molts casos es diagnostiquin abans que es desenvolupin els símptomes: “És un punt al qual aferrar-nos perquè redueix el risc que transmetin”, ha dit.