Escolta aquesta notícia

Des que Netflix va estrenar fa 15 dies Adolescence, la sèrie s’ha convertit en un fenomen imbatible que ha sacsejat les converses als instituts i les famílies amb fills adolescents. El punt de partida és colpidor, la policia deté sense miraments un noi de 13 anys acusat d’assassinar una companya de classe.

Sense fer espòilers, aquesta minisèrie de quatre capítols obliga a reflexionar sobre fenòmens com la violència masclista a través de la masclosfera —els gurús digitals misògins—, l’assetjament escolar i la incomunicació de molts adolescents.

Parlar amb els adolescents

Qüestions que són tema de debat a les aules de secundària i que s’han abordat al betevé directe. Com evitar la violència juvenil? Com entomar els riscos de les xarxes socials? El psicòleg Roger Ballescà, membre del comitè d’Infància i Adolescència del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC) planteja a les famílies millorar la comunicació amb els adolescents, acompanyant-los i parlant amb ells en un diàleg serè i calmat: “Cal evitar els discursos adults i tenir amb ells converses sense presses de temes profunds”. I fer-ho amb serenor, “escoltant més i jutjant-los menys“, recomana als pares i mares.

Generar espais de diàleg adolescent

Als centres educatius catalans hi ha protocols actius per prevenir i actuar en casos d’agressions sexuals o assetjament escolar. Els experts recomanen millorar la comunicació amb els menors per abordar qüestions com la violència a través de les xarxes socials o la distribució d’imatges pornogràfiques de companys de classe.

El Joel Jori, coordinador digital i tutor de 4t d’ESO de l’Institut Angeleta Ferrer ha explicat que són temes que es treballen transversalment al llarg de l’ESO. Considera clau l’acompanyament a les tutories, un espai que ha de ser segur perquè els alumnes puguin parlar del que els preocupa i poder-ho posar en comú “amb sinceritat i confiança”.

La sèrie, gratis a tots els instituts del Regne Unit

Una sèrie que es pot veure amb els adolescents per analitzar amb ells totes aquestes preocupacions. La sèrie està recomanada a partir dels 12 anys i ha causat tant d’impacte al país d’origen que el primer ministre britànic ha anunciat que es podrà veure als instituts, per parlar-ne amb els menors.

Què n’opinen els adolescents?

Des de betevé també hem volgut donar veu als protagonistes, els adolescents, recollint l’opinió d’un grup d’alumnes de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Angeleta Ferrer.

Comparteix a: