Foto: Paula Jaume

(ACN / Redacció) Una dotzena d’entitats del sector carni avisen que reduir la carn dels menús escolars pot suposar “un risc” per als infants de famílies vulnerables. A través d’un manifest, han demanat a la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que el departament “defensi públicament” la producció i el consum del producte davant “els continus atacs” per part d’organismes públics i mitjans de comunicació.

Crítiques al pla de l’Ajuntament de Barcelona a les escoles

En el manifest alerten que “decisions com la de l’Ajuntament de Barcelona, de reduir dràsticament la presència de carn dels menús dels centres escolars, pot afectar la salut i el desenvolupament dels més de 400.000 infants que viuen en llars pobres a Catalunya”.

Avisen que iniciatives com aquesta són “un greu error” i responen, segons les entitats, a qüestions polítiques alhora que “ignoren les recomanacions d’experts en salut i nutrició”. Afegeixen que “a Catalunya moltes famílies amb pocs recursos econòmics poden veure compromesa una dieta equilibrada per als seus fills, si es redueix la presència de carn als menús de les escoles”.

En aquest sentit, volen que la Generalitat defensi la producció i el consum de carn en relació amb “informacions falses o poc contrastades del sector”. Per exemple, es refereixen a aquells que “assenyalen la ramaderia com a principal responsable de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle o l’acusen de pràctiques contràries al benestar animal o la salut”.

Paral·lelament, el sector creu que cal educar a nens i joves sobre nutrició i producció d’aliments amb una assignatura impartida a escoles i instituts, amb l’objectiu que “puguin prendre decisions fonamentades amb una base científica en el futur sobre la seva alimentació”.