A més dels dirigents de la FAVB, la mesa inaugural de la 43a Assemblea general ordinària de la FAVB ha estat presidida per l’alcalde, Xavier Trias, i la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté. Entre els assistents que des de primera hora han omplert l’auditori del Casal Font d’en Fargues, representants també de moltes forces polítiques de la ciutat, entre els quals els alcaldables del PSC, Jaume Collboni, i de Barcelona en Comú, Ada Colau.

El president de la FAVB, Lluís Rabell, ha defensat la participació política a través de les associacions de veïns i ha reivindicat totes les fites assolides durant dècades a tots els barris de la ciutat, posant com a exemple el mateix casal de barri on avui se celebra l’assemblea. A més de recordar a l’alcalde algunes de les moltes inversions pendents als barris, Rabell li ha demanat que els serveis jurídics de l’Ajuntament es presentin com a acusació en el cas de l’hotel del Palau i no en el dels fets del Parlament de juny de 2011, per exemple.

Trias ha elogiat la participació dels veïns i ha defensat que, a més de l’activisme i la protesta, també es pot fer des del diàleg. Ha rebutjat, en canvi, tots els fenòmens de violència al carrer i ha demanat a la FAVB que els condemni. En aquest moment, des del públic han cridat que “violència són els desnonaments”, cosa que l’alcalde també ha assumit. Xavier Trias ha aprofitat per reivindicar la col·laboració de l’Ajuntament amb les associacions de veïns en la “gestió cívica” d’equipaments ciutadans com aquest.

Després de la inauguració, s’ha presentat el pla de treball de la Federació per a l’any 2015, que té com a prioritats el combat contra la pobresa i la reivindicació d’una ciutat més sostenible i solidària, a més de defensar la participació lliure i la “reactivació, autonomia i unitat” del moviment veïnal. La FAVB reafirma el seu compromís amb el dret a decidir “des del respecte a la pluralitat de sensibilitats i opcions” que conté el moviment veïnal, però sense deixar de reivindicar una Catalunya social.

A més del pla de treball general, s’han presentat resolucions específiques sobre el turisme a la ciutat i sobre la independència del moviment veïnal, a més d’una proposta de codi ètic i democràcia interna a la FAVB. També es planteja com a projecte per a aquest any l’elaboració d’un llibre blanc sobre la prostitució a Barcelona. Pel que fa a la regulació de l’activitat turística, les associacions de veïns estan preocupades per un projecte de llei catalana que podria facilitar l’obertura d’albergs o pisos turístics mitjançant una simple comunicació a l’autoritat, cosa que consideren un pas enrere cap a la desregulació d’aquestes activitats problemàtiques a més d’un barri.

La FAVB renova en aquesta assemblea part de la junta, de la qual marxen persones com Ada Colau, que n’havia estat portaveu i ara ho deixa per entrar de ple en política. El president de la FAVB, Lluís Rabell, que continuarà al càrrec, ha aprofitat aquesta assemblea per fer una nova crida a la implicació de veïns i activistes d’altres moviments socials en la tasca de les associacions de veïns i de la Federació. “Sempre ens falten mans”, ha recordat Rabell.