Els experts volen ser molt clars amb el concepte de fatiga pandèmica. Si ha de servir per parlar de l’estrès, el dol, la incertesa o el dolor que està ocasionant a la població, és un enfocament correcte, però si ha de servir per parlar d’un cert relaxament dels ciutadans a l’hora de seguir les recomanacions sanitàries, aquest no és l’enfocament que pertoca.

No es pot renyar el ciutadà

Ingeborg Porcar és la directora tècnica de la Unitat de Crisi Psicològica de la UAB. Porcar creu que no es pot utilitzar la fatiga pandèmica per part de cap govern per renyar els ciutadans que no segueixen les seves recomanacions fil per randa. Demana que si no es passa de recomanacions a obligacions no es pot criticar un ciutadà que ha mostrat una actitud exemplar en 11 mesos de pandèmia.

11 mesos de pandèmia

L’OMS publicava a principis d’octubre un document titulat ‘La fatiga pandèmica, com animar el ciutadà per prevenir la covid-19‘. Tres mesos després, els psicòlegs adverteixen que les consultes derivades de l’estrès i l’angoixa per l’actual situació de pandèmia segueixen en augment. Un dels consells més importants passaria perquè la persona acceptés que li està passant alguna cosa i després demanar ajuda.

En aquest sentit, Plaza creu que després que tot hagi passat moltes persones necessitaran ajuda psicològica per afrontar la pèrdua de feina.