Les farmàcies s’ofereixen al sistema sanitari per desplegar un circuit “regulat i segur” per realitzar o dispensar tests d’antígens per detectar el coronavirus. El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) adverteix que els tests que es compren per internet i espais no autoritzats no tenen cap control, garantia de seguretat o validació sanitària, “generen una falsa sensació de seguretat entre la població i, per tant, un risc de salut pública”. A més, tampoc no se’n fa un registre ni seguiment.

Actualment, la normativa estableix que els tests han de realitzar-se per professionals sanitaris en els centres i establiments sanitaris de diagnòstic, no podent-se adquirir per internet ni ser dispensats al públic a les farmàcies. Tot i això, en una cerca ràpida a la xarxa se’n poden trobar i adquirir fàcilment.

En el context actual de contagis, el CCFC proposa incloure les farmàcies en el circuit perquè la possibilitat d’adquirir un test es faci amb criteris racionals de necessitat. Asseguren que aquests establiments són un entorn d’assessorament professional i amb un registre de dispensació en una aplicació desenvolupada per l’Administració. “Les farmàcies són de proximitat i a la gent se li fa estrany que en una pandèmia com la que hi ha ara no puguem intervenir en un cribratge“, explica Marta Gento, membre del Col·legi de Farmacèutics.

Tests a les farmàcies o automostra

La proposta del col·lectiu de farmacèutics contempla diverses opcions. Una seria fer els tests d’antígens a les farmàcies, sempre que s’assegurin les mesures de seguretat com ara la distància, la ventil·lació i els EPI adequats. L’altra opció seria vendre tests d’automostra. En aquest cas, les persones es farien el test a casa i retornarien les mostres a la farmàcia per tal fer-ne el seguiment.

En aquest sentit, el CCFC apunta que “els farmacèutics, com a professionals sanitaris, disposen de formació i coneixement suficient per contextualitzar el test, informar de les circumstàncies sota les quals caldria realitzar-los i/o dispensar-los i garantir la qualitat i traçabilitat dels mateixos”.

Precedent de PCR a farmàcies de les Corts

Com a precedent, recorden la col·laboració dels farmacèutics amb les autoritats sanitàries en el programa pilot de cribratge de la covid-19 a les farmàcies de les Corts amb proves PCR, impulsat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya. En aquests moments, diuen, està estudiant-se la possibilitat de desplegar aquest cribratge a la resta del territori.

Els col·legis també recorden que els tests d’antígens són una prova més ràpida i econòmica que la PCR, però amb menor sensibilitat. Així, consideren que dispensar tests a les farmàcies pot ser una estratègia complementària a altres cribratges, però asseguren que en cap cas un resultat negatiu pot eximir l’usuari de prendre les mesures de prevenció pertinents.

Diferències entre tests covid: PCR, antígens i serològic