Escoles Barcelona acullen ucraïnesos

Les més de 200 famílies que denuncien que no tindran plaça pública escolar a Barcelona el curs 2022-23 carreguen contra el Consorci d’Educació, al qual acusen d’haver fet una “mala planificació” de l’oferta inicial de places i d’haver estat “incapaç d’avançar-se” a l’augment de la demanda d’escola pública, laica i de proximitat. Una vintena de representants de la plataforma van reunir-se aquest dilluns al vespre amb representants del Consorci per transmetre la seva preocupació i demanar “solucions urgents” el curs que ve. Plantegen frenar la rebaixa de ràtios temporalment i que les classes mantinguin els 25 alumnes, i també que s‘obrin grups addicionals o bolets per ampliar les places públiques a les escoles.

Les famílies consideren insuficients les propostes exposades pel Consorci a la trobada perquè creuen que no resolen el “dèficit estructural” de places d’escola pública, especialment a districtes com l’Eixample, Gràcia o Sant Andreu, on la tensió entre la demanda i l’oferta de places és més alta. Des de la plataforma “agraeixen el temps dedicat pel Consorci” per resoldre tots els dubtes de les famílies, però creuen que caldran noves reunions per abordar noves vies de solució.

Preinscripció escolar “contradictòria i poc transparent”

Pel que fa al procés de preinscripció escolar encara en marxa, consideren que cal fer “una revisió total i sistèmica” del sistema perquè creuen que hi ha “informació contradictòria i falta de transparència”. Argumenten que l’angoixa de les famílies pel temps d’espera fins a saber a quina escola entren els seus fills es repeteix cada any sense que es facin “canvis reals i contundents per fer el procés accessible i amable per a totes les parts”. És per això que demanen al Consorci d’Educació de Barcelona i el Departament d’Educació posar remei a la situació i fer-se’n responsables.

La Plataforma Proeducació Pública i de Proximitat (PPEPP) està formada per uns 250 representants de famílies organitzades a través d’un grup de WhatsApp, que denuncien que no podran accedir a una escola pública i de proximitat a Barcelona. Des del Consorci d’Educació recorden que el procés d’assignació de places encara no ha acabat i asseguren que s’estan “analitzant i estudiant les dades per veure la resposta que es pot donar a les famílies”.