Una vintena de persones s’han manifestat a la plaça de Sant Jaume per reclamar més parcs inclusius per als infants. La protesta ha estat convocada per la Plataforma Parcs i Lleure Inclusius, que lluita pels drets dels infants amb discapacitat i la inclusió real en espais públics. Insisteixen que encara hi ha pocs espais de la ciutat adaptats per als infants amb mobilitat reduïda.

Les famílies fa temps que reclamen fer accessibles la majoria de parcs amb elements que puguin fer servir nens amb cadira de rodes, elements sensorials i cognitius i també pictogrames (per exemple, per a nens amb autisme). En aquest sentit, la Marie Pierre Caire, mare d’un nen d’11 anys amb pluridiscapacitat, recorda que moltes famílies han de fer verdaders periples per anar al parc. Per exemple, la Natalia explica que ha de fer quilòmetres per poder anar-hi: “Ens omplim la boca de ciutat inclusiva i hi ha moltes mancances. Aquests parcs són un dret dels infants i si ells no poden protestar, ho fem nosaltres”, diu.

Escepticisme amb molts espais “accessibles”

Des de fa temps, les famílies també denuncien que cal que els parcs que es construeixen a partir d’ara siguin accessibles per normativa. De fet, el govern municipal preveu que, “com a molt tard l’any 2030, el 100 % de les àrees noves o renovades siguin accessibles i amb elements certificats com a inclusius”. Molts, però, veuen amb escepticisme aquesta idea, ja que asseguren que molts espais “accessibles” no són realment inclusius. Per exemple, la Noemí Font, mare d’una nena amb espina bífida, no ho veu clar tenint en compte el disseny d’un dels jocs singulars que es van estrenar fa només dos anys seguint aquests criteris: l’Oreneta dels Jardins de la Indústria.

Els parcs infantils, inaccessibles als nens amb mobilitat reduïda

Reportatge complet