Quan es va instal·lar Gas Natural al Peu del Funicular, els veïns que viuen a l’altre costat de la carretera de Sarrià a Vallvidrera, a la mateixa carretera de les Aigües i entorns, van demanar poder accedir també al subministrament de gas. 20 anys més tard, però, encara no ho han aconseguit. En la mateixa situació es troben a Mas Gimbau.

Els veïns que viuen dins del parc natural o molt a prop demanen poder disposar d’aquest servei, ja que els hiverns són molt freds en aquesta zona més elevada de la ciutat i les factures amb les alternatives de subministres, molt elevades.

19 ºC dins de casa

La Fina i l’Albert, veïns de la carretera de les Aigües, han optat per l’electricitat i el butà per escalfar la casa i cuinar. Tot i això, asseguren que a dins de casa la temperatura no arriba als 19 graus. “No escalfa suficient, aquestes cases estan als quatre vents i evidentment no és el mateix una calefacció de gas que una calefacció elèctrica. A part del cost, que és elevadíssim”, lamenta la Fina.

Som ciutadans de Barcelona i tenim el mateix dret que la resta a tenir gas, ens sentim marginats.”
Albert Portas, veí afectat

Dipòsits de gasoil dins el parc natural

“Estant en un parc natural no és lògic que es contamini amb el gasoil“, lamenta la Carolina Majado, que té calefacció de gasoil des de fa 20 anys. “Voldria Gas Natural perquè no contamina, i potser em sortiria més barat, perquè ara em surt molt car”, afegeix aquesta veïna. “Amb el tema de les emissions, creiem que una caldera de gasoil no és el més recomanable per al medi ambient, i menys en un parc natural que en qualsevol moment hi pot haver una fuita de gasoil o un altre problema”, explica l’Albert Portas.

Dipòsit de gasoil d’una veïna de la carretera de les Aigües

Dificultat per trobar butà

A més, expliquen que cada vegada els costa més trobar butà. “Fa 15 dies que anem a buscar butà a les benzineres i no en trobem enlloc. Quan el camió els en porta, a les 24 hores s’acaben les bombones. Si se’ns acaba el butà no tenim ni aigua calenta ni podem cuinar. És una situació realment precària”, explica l’Albert Portas.

Gas Natural no té previst ampliar la xarxa

El 2014 els veïns van intentar que es fes la instal·lació de Gas Natural a la zona a través de l’empresa Seintec, però el projecte no va tirar endavant. L’empresa va informar els veïns que la Diputació de Barcelona no donava permís per creuar la carretera de Sarrià, a Vallvidrera, per poder fer arribar el gas als seus habitatges, però la Diputació ha assegurat a betevé que sí que va autoritzar les obres de canalització de gas i que va ser Gas Natural qui va desestimar el projecte.

D’altra banda, Gas Natural explica que no es complien les condicions necessàries per tirar-ho endavant, sense especificar-ne quines. Segons l’empresa, ara per ara no té previst ampliar la xarxa de subministrament perquè la considera suficient.