Terry Collingsworth és advocat i representa 14 famílies del Congo que han decidit demandar cinc grans companyies tecnològiques: Google, Apple, Tesla, Microsoft i Dell. Les consideren responsables dels casos de treball infantil i dels accidents laborals que hi ha a les mines de cobalt d’aquest país com a conseqüència de la falta de seguretat. “Tota la gent que represento han mort perquè una mina se’ls ha ensorrat a sobre o bé han estat severament mutilats“, explica Collingsworth.

Al Congo hi ha el 70 % de les mines de cobalt de tot el món, un material que s’utilitza per fabricar la majoria de les bateries d’aparells electrònics. Algunes d’aquestes mines estan mecanitzades, però en d’altres s’hi treballa manualment i, segons denuncia Collingsworth, molts dels empleats són joves d’entre 13 i 15 anys.

L’advocat explica que, segons ha pogut veure ell mateix, no utilitzen cap mena de material de seguretat i les galeries de les mines no estan assegurades. El procés judicial tot just acaba de començar, però tenen esperança que les companyies demandades rectifiquin: “Esperem que la nostra pressió legal els forci a prendre’s seriosament el fet que són responsables de matar i mutilar nens cada dia”, diu l’advocat.

Reflexionar sobre l’impacte de la tecnologia

Aquest és un dels casos que s’exposarà durant el Mobile Social Congress, que se celebra aquests dies al Pati Manning. És la cinquena edició d’aquestes jornades que organitza Setem Catalunya per reflexionar sobre l’impacte social i ambiental de les noves tecnologies. Habitualment es fan durant els mateixos dies que el Mobile World Congress. Aquest any, però, tot i la cancel·lació del MWC han decidit mantenir-lo. Per Collingsworth, és important que la gent conegui realitats com aquesta: “Crec que el públic se’n preocupa. A qui paga 1.000 dòlars per un iPhone li agradaria saber que no ha estat fet amb la sang de nens”.