Els inquilins de la finca número 99 del carrer de l’Hospital, al Raval, estan a punt de perdre allò que, sense recursos, han construït. Una desena de famílies amb menors que han ocupat l’immoble durant anys ara podrien quedar-se al carrer: els pesa una ordre de desnonament per al proper dimarts 26 de febrer. Exigeixen a la propietat, el fons d’inversió Blackstone, que aturi el llançament i reclamen un lloguer social perquè volen quedar-se a l’edifici i al barri, un entorn que ja s’han fet seu.

El Fabián va ser dels primers a arribar al pis on ara viu amb tres menors i altres membres de la seva família. Davant la possibilitat que els facin fora, assegura que es manté inquiet però serè. Ara bé, explica que “és molt fort” pensar que “perdràs casa teva”. “No és nostra, però ja fa molts anys que hi som i ens sentim part del Raval”, diu. I afegeix que no volen res gratuït, només “pagar un preu just i accessible”.

Fabíán i Clara, inquilins del c. Hospital, 99
Fabíán i Clara, inquilins del c. Hospital 99

Així doncs, senten el pis com la seva llar. Ja van viure un intent de desnonament el 2016 i, fins i tot, s’han resistit a marxar després de conviure un temps en un narcopís. La Clara, mare del Fabián, relata que cada dia veien gent drogar-se i que els veïns no van parar fins que narcotraficants i drogoaddictes no van marxar. I ara insisteix que, “passi el que passi, resistirem”.

El Sindicat d’Habitatge del Raval exigeix “solucions definitives”

La lluita contra el desnonament uneix una desena de famílies afectades del bloc número 2 de la finca i, de fet, és una lluita que, segons el Sindicat d’Habitatge del Raval, s’ha estès per tota la zona. Helena Martín, portaveu de l’entitat, denuncia que “no pot ser que la gent estigui marxant del barri. Es destrueix el teixit social, es destrueix tot“. Es van constituir fa uns mesos i, des d’aleshores, han aturat més d’un desnonament: “No és només qüestió d’aturar-los, és qüestió de trobar solucions definitives“, sentencia Martín.

La casa i el passatge de Bernardí Martorell, bé cultural d’interès local

L’Ajuntament assegura que treballa en el cas per trobar-hi una sortida. Els inquilins temen que la intenció de Blackstone és desallotjar la finca per reformar-la i que siguin els turistes qui gaudeixin d’un immoble particular. Malgrat haver estat abandonats, tant la casa com el passatge que la travessa estan catalogats com a bé cultural d’interès local pel seu valor arquitectònic i històric: són l’antiga seu de les filatures Martorell.

Passatge Bernadí Martorell, al Raval
Passatge Bernadí Martorell, al Raval