Al Marc li va canviar la vida en qüestió de segons. La tardor passada va ser víctima d’un accident de trànsit mentre creuava un pas de vianants del carrer de la Diputació i va estar a punt de morir. Després de setmanes en coma, es va despertar, però el sinistre li ha deixat danys cerebrals greus i ara fa uns mesos que està ingressat a l’Institut Guttmann.

La família ha volgut explicar ara la seva història. És una de les maneres que la mare, la Núria Blesa, ha trobat per agafar forces i tirar endavant. Vol que el seu cas serveixi d’exemple per conscienciar la població sobre les conseqüències de no circular amb precaució. “Que recordin que el cotxe és una màquina perillosa. I això va també per als vianants, perquè a l’hora de creuar també s’ha de mirar. La seguretat viària no està bé, les lleis no estan ben regulades i les persones que ens trobem en casos com aquests estem soles i desemparades”, denuncia Blesa.

Les persones que ens trobem en casos com aquests estem soles i desemparades
Núria Blesa, mare d’una víctima d’accident de trànsit

Aquell 26 d’octubre va capgirar la vida del Marc, de 26 anys, i també la de la seva família. La Núria ha hagut de demanar la baixa laboral per poder fer-se càrrec del fill i no sap com haurà d’afrontar el futur: “Jo no sé què haig de buscar, ni on anar, ni què fer. Casa meva no està condicionada”, detalla en referència al Marc, que necessita cadira de rodes i quan surti de l’hospital haurà de viure en un espai adaptat.

Tot i que existeixen serveis com el SIAVT del Servei Català de Trànsit, Blesa considera que les administracions haurien d’apropar-se a les famílies afectades per oferir l’ajuda pertinent, perquè és un moment de “xoc emocional brutal” i assegura que “no saps on acudir”.

En tot moment, la Núria ha estat acompanyada pel padrí del Marc i amic de la família, Zam Cifuentes, que lamenta que el noi “no tornarà a ser el mateix. Però és aquí, i això és el més important”. Segons relata Cifuentes, durant les setmanes posteriors a l’accident el metge va declarar que el Marc es trobava en un estat “de mínima consciència”. L’hospital els va preguntar si volien retirar-li l’alimentació i la medicació i passar-lo a cures pal·liatives, però la família va decidir mantenir-ho. Uns dies després, el jove va passar del coma a despertar-se.

Degut al dany de l’atropellament, el Marc no tornarà a ser el mateix. Però és aquí i això és el més important, que està aquí
Zam Cifuentes, padrí del Marc i amic de la família Blesa

El conductor està pendent del judici

L’home que va atropellar el Marc circulava a una velocitat d’entre 30 i 60 km/h i es va saltar el semàfor, segons l’atestat de la Guàrdia Urbana al qual va tenir accés betevé. Va donar negatiu en alcohol i drogues i va declarar a la policia que la llum del sol l’havia enlluernat. Per això, segons la seva versió, no va veure el semàfor ni que una persona estava travessant el pas de vianants.

Després de la investigació policial, ara queda que es fixi data per al judici, tot i que no ha transcendit quina pena demana l’advocada de la família.

Vuit accidents mortals en quatre mesos a Barcelona

L’any passat van morir a Barcelona 12 persones en accidents de trànsit, mentre que aquest 2022, en els primers quatre mesos, ja són vuit les víctimes mortals en sinistres a la capital catalana. Aquestes xifres, però, han canviat molt en les tres últimes dècades. Als anys 90, les persones mortes en accidents a Barcelona rondaven la vuitantena, però la dada s’ha anat reduint a mesura que han passat els anys.

Una de les queixes de la família del Marc és, precisament, la manca de seguretat viària. Cifuentes reclama una llei viària més punitiva amb els conductors que provoquen accidents i atropellaments: “Les lleis són molt suaus. Quan hi ha un atropellament, l’asseguradora s’encarrega de pagar i, potser, al conductor li treuen els punts o el carnet, però poca cosa més”, es queixa.