S'acaben de conèixer... i soparan junts. Són una família catalana i una altra de colombiana que han decidit passar una estona plegats. ANI LONDOÑO "Me gustaría saber qué piensan, la gente de fuera viene aquí ¿a qué?, o ¿por qué? No sé, saber qué piensan ellos sobre nosotros." MAR LLOPIS "Em semblen superinteressants aquestes iniciatives que es fan a nivell de sensibilització perquè a través del contacte és la manera que trenques barreres." Es tracta del projecte La Família del Costat que organitza el col·lectiu Sos Racisme. MAR CARRERA, portaveu de Sos Racisme Catalunya "Hi ha molta lluita per fer a nivell de racisme social i institucional però als nostres barris és important trobar espais d'encontre, de trobada, d'interculturalitat." Durant aquest cap de setmana s'han organitzat una vintena de dinars i sopars entre famílies de diferents orígens. RAIMON GUBERNA "Per a ells moltes vegades tot i aquest entorn de diversitat és dificil traspassar barreres, arribar a persones que no formin part del seu propi grup." ANI LONDOÑO "Solamente estás aquí como para trabajar y ya está y no conoces a nadie, como la misma rutina de cada día. No, es como tal vez acoplarse más a esta sociedad, si estás aquí tienes que buscar el contacto con la gente de aquí". El districte d'Horta Guinardó ha estat el primer escenari d'aquestes trobades. SoS Racisme vol estendre la iniciativa a altres zones de la ciutat el proper trimestre.

La Família del Costat

és un projecte que arriba per primera vegada a Barcelona, però SOS Racisme ja l’havia posat en marxa a altres ciutats. “Hi ha molta lluita per fer quant a racisme social i institucional, però als nostres barris és important trobar-hi espais d’encontre, de trobada, d’interculturalitat”, explica la portaveu de SOS Racisme Catalunya, Mar Carrera. Aquí, de moment, hi participen una vintena de famílies d’orígens diferents que viuen, totes, al districte d’Horta-Guinardó. Durant el 2015 s’organitzaran noves trobades en diferents zones de la ciutat.

L’objectiu és compartir un àpat per crear vincles i apropar cultures. Amb aquest esperit, la Mar Llopis i en Raimon Goberna han obert les portes de casa seva per sopar amb una família que ve de Colòmbia. “Em semblen superinteressants aquestes iniciatives de sensibilització perquè a través del contacte és la manera que trenques barreres”, opina la Mar. El seu marit afegeix que “per a les persones que vénen d’altres països és difícil arribar a persones que no formin part del seu propi grup”. Per això, SOS Racisme s’encarrega de posar en contacte famílies de diferents cultures.

L’Ani Londoño és colombiana i ha anat amb la seva família a sopar a casa de la Mar i en Raimon. Ella té molt clar què espera d’aquesta trobada. “M’agradaria saber què pensen, la gent de fora ve aquí… a què? Per què? No sé, saber què pensen ells sobre nosaltres”, explica. Assegura que cal trencar la rutina diària i “relacionar-se amb persones d’aquí”.

Tot i això, SOS Racisme remarca que no es tracta de famílies catalanes que acullen famílies d’altres països, sinó que pot ser a la inversa, o bé poden trobar-se dues famílies nouvingudes.