L’incendi en el qual han mort quatre persones la matinada d’aquest dimarts s’ha produït en un local ocupat. L’espai s’havia convertit en l’habitatge de la família afectada, segons els veïns des de fa uns dos anys. L’alcaldessa, Ada Colau, ha confirmat que el local era una antiga oficina bancària que no reunia les condicions adequades. Una situació que ha denunciat Colau, “no pot ser que les oficines bancàries estiguin indefinidament buides i les propietats se’n desentenguin”, ha afegit.

Segons han explicat els responsables de l’Ajuntament de Barcelona els serveis socials municipals havien ofert ajuda a la família quan van detectar que al local hi vivien criatures. En concret, se’ls havia ofert tant menjar, com la possibilitat d’escolaritzar el fill gran i també poder-ne fer un seguiment mèdic.

Quatre morts, dos d’ells menors, en un incendi en un local a la plaça de Tetuan | DIRECTE

L’incendi ha estat un dels més mortífers dels darrers anys a Barcelona i s’ha produït en un infrahabitatge. Sovint, famílies i persones sense recursos o en risc d’exclusió es veuen abocades a ocupar locals i naus per tenir un espai on poder viure.

Els Mossos d’Esquadra hi havien actuat de matinada

Segons ha explicat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, aquesta matinada els Mossos d’Esquadra han hagut d’actuar al local per disputes i baralles generades per problemes de convivència. Uns fets que han passat entre les tres i les quatre de la matinada, malgrat que, de moment, ha assegurat que no es té constància que un fet estigui relacionat amb l’altre. Joan Ignasi Elena ha qualificat el succés de “tragèdia espantosa d’una família que, malauradament, com moltes altres, viuen en situacions que són acceptables”. Ha apuntat que la investigació estarà judicialitzada i que, per tant, no se’n pot avançar res fins que el jutge aixequi el secret de les actuacions.